Vyhledávání
| autor: Martin Boška

„Mohlo to skončit větším rozdílem, šancí jsme měli spoustu,“ zaznívá po španělské výhře

DfB.jpg foto: Twitter DFB

Utkání Ligy národů mezi Španělskem a Německem přineslo nečekaně jasný výsledek. Reprezentační šlágr, který sliboval napínavou podívanou až do závěrečného hvizdu, skončil pro hostující Němce historickým debaklem. V Seville byla k vidění šestigólová kanonáda domácích a hattrick talentu Manchesteru City Ferrána Torrese. Ve zkratce naprostá dominance španělského týmu, který si výhrou zajistil postup do playoff Ligy národů.

Německo utrpělo tak velkou porážku naposledy v roce 1931, kdy o šest branek podlehlo Rakousku. S pětigólovým rozdílem nestačilo na Mistrovství světa 1954 na Maďarsko a vůbec jedinou historicky horší prohru zaznamenalo roku 1909 proti Anglii. Utkání tehdy skončilo 0:9.

„Už nějakou dobu jsem předpovídal, že začneme vyhrávat a dokážeme zvládat zápasy, ve kterých jsme byli lepším týmem i výsledkově. Že budeme mít více zakončovatelů, a tak se nebudeme muset spoléhat na jednoho střelce, který bude střílet spoustu gólů. Přesně to jsme nyní ukázali,“ řekl po utkání španělský trenér Luis Enrique.

Jeho protějšek těžko hledal slova, kterými by debakl vysvětlil. „Byl to pro nás opravdu špatný den. Nic nám nevyšlo. Chtěli jsme hrát statečně a útočit. Nefungoval nám ale útok ani obrana. Po obdržení prvního gólu jsme opustili taktiku, hráli neorganizovaně a nechávali soupeři volný prostor. To pro nás bylo dnes večer smrtící,“ zhodnotil průběh zápasu německý kouč Joachim Löw.

"Ve druhé polovině jsme se snažili hrát jeden na jednoho, tlačit na soupeře, skórovat a dostat se zpět do hry. Ale Španělé hráli lépe, byli rychlejší a přesnější. Neměli jsme šanci. Řekli jsme, že věříme hráčům, které jsme povolali, že jsme na dobré cestě. Dnes jsme viděli, že nejsme tak daleko, jak jsme se po posledních zápasech domnívali,“ dodal.

Španělský tým po utkání pochválil střelec Rodri. "Utkání mohlo skončit ještě větším rozdílem. Měli jsme spoustu dalších šancí.“ Svými slovy také navázal na trenéra Enriqueho, který ocenil dosavadní progres jeho svěřenců. „Žádali jsme o trpělivost. Každý den pracujeme na zlepšení a vidíme, kam to směřuje. Teď jsme ten výsledek ukázali. Toto je španělský tým, který dokáže porazit Německo 6:0.“

Není divu, že nadšením nešetřil ani střelec hattricku mladičký Ferrán Torres, pro kterého se jednalo o dozajista životní zápas. „Vývoj zápasu jsme dostali pod kontrolu od první minuty a Německo jsme prostě nenechali hrát. Nepustili jsme je k ničemu. Jsme nadšení z toho, jak se nám daří. Máme teď skvělé mužstvo. Myslím, že každý hráč sní o tom, že dá hattrick v národním týmu. Jsem nesmírně šťastný, že jsem to dokázal v takovémto zápase.“

Podobně jako trenér Joachim Löw hledali pochopitelně i jeho svěřenci přičinu drtivé porážky. "Měli jsme na sebe více mluvit, především po tom prvním gólu. Vázla mezi námi komunikace. Niikdy není vhodná doba pro takový výkon, ale stále máme čas to zlepšit,“ komentoval vývoj zápasu kapitán Manuel Neuer.

Na jeho slova navázal také týmový kolega Serge Gnabry, který je stejně jako Neuer nedávným vítězem Ligy mistrů. „Vyzkoušeli jsme všechno, ale Španělsko dnes hrálo neuvěřitelně. Je to zničující pocit. Myslím, že to vidíte na mém pohledu a slyšíte to na mém hlasu. Jsem velmi naštvaný a nespokojený s dnešním výkonem.“

„Musíme udělat maximum, abychom se po takovém nezdaru postavili zpátky na nohy. Na šampionátu je to vždy jiné, začíná se znovu od nuly. Musíme se připravit, jak nejlépe umíme, a pak to ukázat,“ neztrácel po zápase naději.

Další reprezentační utkání se odehrají až po Novém roce a zimní přestávce. Hráči se znovu setkají v březnu, kdy začnou ostrou zápasovou přípravu na nadcházející EURO. Na tom budou mít oba týmy bez pochyby ty největší ambice.

Španělsko – Německo 6:0 (3:0)

Branky: 17. Morata, 33., 55., 71. Ferrán Torres, 38. Rodri, 89. Oyarzabal

Žluté karty: 37. Koch, 67. Tah

Španělsko: Simón – Sergi Roberto, Ramos (K) (43. García), Pau Torres, Gayá – Rodri, Canales (12. Ruiz) – Olmo (73. Moreno), Koke, Ferrán Torres (73. Asensio) - Morata (73. Oyarzabal)

Německo: Neuer (K) – Ginter, Süle (46. Tah), Koch, Max – Goretzka (61. Neuhaus), Gündoğan, Kroos – Sané (61. Waldschmidt), Gnabry, Werner (76. Henrichs)