Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Mnichov 1860: Tradiční klub v problémech

186.jpeg foto: internet
V roce 2004 opustili Bundesligu. Zpátky mezi elitu se v následujících dvanácti letech prokousat nedokázali, teď navíc prožívají další mizérii – jsou předposlední a na první nesestupovou příčku ztrácí již propastných devět bodů. Tradiční klub Mnichov 1860 však trápí i spory s fanoušky, nedostatek financí a drahý nájem v moderní Allianz Areně.
 
Bavorské derby mezi Mnichovem 1860 a Norimberkem (0:1) navštívilo přes 50 000 fanoušků. Pořadatelé dokonce otevřeli i třetí, tedy nejvyšší, prstenec Allianz Areny, což se během druholigových zápasů „lvů“ většinou nestává. V průměru na ně chodí kolem dvaceti tisíc fanoušků. „Je vidět, že jde o velký zápas. A značnou část hlediště zaplnili fanoušci hostů, mají to sem kousek,“ vysvětluje jeden ze znalců místních poměrů. A zároveň upozorňuje na transparenty, které se objevily v domácím kotli.
 
Ukončete finanční peklo.
Zpátky ke kořenům.
Už jen osmkrát a jdeme domů.
 
Co znamenají? „Fanoušky trápí špatná finanční situace klubu. A také si úplně nezvykli na prostředí moderní Allianz Areny, necítí se tu úplně doma,“ vysvětluje ochotně chlapík, jenž nechybí na žádném zápase svého oblíbeného týmu.
 
1860 prodává talenty z vlastní kvalitní akademie, aby si mohli dovolit přivést hráče na hostování do prvního týmu. Finanční spirála se točí pekelně rychle a táhne klub ke dnu. Některé fanouškovské skupinky by se prý klidně smířily i se sestupem do třetí ligy, hlavně aby se klub stabilizoval a vrátil se na stařičký Grünwalder Stadion, odkud se na mnichovské předměstí před lety přestěhoval.
 
Třetí liga? Problém
Problémy však jsou daleko hlubší, což si možná zmiňovaní fanoušci ani neuvědomují. Pád do třetí ligy by mohl být pro mnichovský klub likvidační. „Financovat třetí ligu? Daleko horší než druhou Bundesligu,“ prohlásil v rozhovoru pro magazín Kicker prezident klubu Peter Cassalette. Ví, o čem mluví. Sestupem by „lvi“ automaticky přišli o sedm milionů eur za televizní práva, přerušeny by byly smlouvy s řadou sponzorů, v kádru jsou pouze tři fotbalisté, jejichž kontrakty platí ve třetí lize…
 
Automaticky by se klub stěhoval i z Allianz Areny, kde je nájemníkem bohatšího souseda – Bayernu. Je zde ovšem problém, neboť nájemní smlouvy jsou podepsány do roku 2025. S možným řešením přispěchal klubový boss FCB Karl-Heinz Rummenigge. „S Bayernem problém nebude, na nás to neztroskotá, to mohu už nyní předpovědět,“ naznačil, že by mohlo dojít k dohodě.
 
Nový stadion je v plánu
Že se Mnichov 1860 jednou odstěhuje, není žádným tajemstvím. Bývalý šéf Bayernu Uli Hoeness kdysi prohlásil, že při této příležitosti pozve početnou dechovou kapelu a půjde v jejím čele a všichni budou spokojeni. Čas návratu na stařičký Grünwalder Stadion se nyní možná přiblížil.
 
Druhou variantou je výstavba zcela nového stánku. K této možnosti se v posledních týdnech hlásí jeden z investorů klubu Hasan Ismaik. Na nedávném setkání s fanoušky slíbil, že na východě Mnichova postaví jak nový stadion, tak zoologickou zahradu plnou lvů. Jako podmínku si však stanovil odchod několika funkcionářů. Proti tomu se však vedení klubu důrazně postavilo a dokonce proti plánům Ismaika protestovala část fanouškovské obce (vypískali jej na zápase).
 
Poslední zprávy z Mnichova hlásí dočasný klid zbraní. Všichni jsou si vědomi, že se musí pokusit udělat vše pro záchranu klubu ve 2. Bundeslize. Až poté přijde na řadu otázka stadionu a další budoucnosti. Kapelník Uli Hoeness si tak musí na svůj marš ještě počkat.