Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Miloš Buchta: Taková atmosféra k fotbalu patří

P1360720.JPG foto: Ondřej Zlámal

Miloš Buchta: Taková atmosféra k fotbalu patří

Ne každý brankář si chytání před slávistickou Tribunou Sever užívá. Olomouckému Miloši Buchtovi, který strávil část své kariéry v Rumunsku, naopak atmosféra vyhovovala. „V Rumunsku to taky lítá, patří to k tomu,“ nestěžoval si.

Jak si dnešní vítězství užíváte?
Užíváme si ho velmi. Už minulá utkání jsme odehráli dobře, ale bohužel se nám nepovedlo je dotáhnout do konce. Dnešní zápas byl ve všech směrech pro nás dobrý i s vítěznou tečkou.  Moc se radujeme, nicméně oslavy nemohou být dlouhé, protože nás příští kolo čeká domácí zápas s Mladou Boleslaví, který bude nesmírně důležitý. Doufám, že dnešní vítězství nás nastartuje k dalším bodům.

Jak moc se na výkonu odrazila změna trenéra?
Trenér během čtyř dnů nemůže nic zásadního udělat, nicméně je to velký impuls pro kluky v tom smyslu, že každý chce novému trenérovi ukázat, že místo v základě patří právě jemu a dnes si myslím, že jsme jako celek šlapali od první minuty do devadesáté, jeden za druhého, a bylo vidět, že hrozně moc jsme chtěli vyhrát. Již právě před zápasem jsme si řekli, že sem jedeme pro vítězství, což se nám podařilo a za to jsme velmi šťastní.

Bylo dnešní vítězství o to sladší, že to bylo na Slavii, která sedm zápasů neprohrála?
Tak to neberu. Pro mě je vítězství jako vítězství; ať je to se Slavií nebo se Zlínem. Prostě jsou to tři body, které se počítají. My jsme jich právě již doma mnoho poztráceli a jsme rádi, že si dnes odsud tři body odvážíme. Doufáme, že nás dnešní vítězství odrazí k lepším výsledkům a my se co nejrychleji posuneme ke středu tabulky.

Jak se změna trenéra projevila na náladě v mužstvu? Vy jste během zápasu velmi emocionálně své spoluhráče chválil..
My jsme si právě říkali, že se budeme chválit. Prostě, abychom při nějaké chybě na sebe neřvali, ale abychom se spíše snažili pochválit a dali jsme tak kolegovi impulz k tomu, že něco dobrého udělal a celých 90 minut makal jeden za druhého, jak to dnes bylo vidět. Bylo jasné, že každý chce uhrát vítězství. Já jsem byl rád, že jsem některé situace dobře vyřešil, v některých dalších momentech mi pomohli spoluhráči přede mnou, což dokazuje, že jsme jeden mančaft, a to jsme konec konců dnes dokázali. Zda-li je to novým trenérem? Možná ano, každý se chce ukázat v dobrém světle. Nicméně trenéři přicházejí a odcházejí a povětšinou hráči zůstávají. My se ale musíme plně soustředit na co nejlepší výkony, abychom posbírali co nejvíce bodů do konce podzimu.

Jak se Vám chytalo, když na Vás létaly kelímky a světlice?
Já to mám rád (směje se). Poslední půlrok jsem hrál za Rapid Bukurešť, kde jsem měl za sebou v každém zápase 4000 fanoušků a tam létaly světlice každý zápas. V každém zápase se snažím nevnímat pokřiky, nicméně se naopak snažím vnímat hluk a pod takovými fanoušky se mi chytá velmi dobře.

V Rumunsku se ani nepřerušuje, když se něco takového stane, ne?
Spíše ne. Tam jsou na to zvyknutí, zvlášť když se jedná o nějaké derby. Já si ale myslím, že toto patří k fotbalu. Kéž by alespoň tady přišlo více diváků na tento nádherný stadion, kde by mohla být ještě lepší atmosféra. Ale i tak si myslím, že byla atmosféra dobrá.

Během zápasu jste vytěsnil míč v podstatě na čáře, což byl asi nejdůležitější zákrok..
Ve dřívějších zápasech jsem třeba takové štěstí neměl, kdy mi nějaká ošemetná střela zapadla do sítě, ale dnes jsem byl všude na svém místě a jsem velmi rád, že jsem klukům pomohl a že máme tři body a moc se těším na další zápas s Mladou Boleslaví.