Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Milan Ivana sní o bundeslize, v Darmstadtu prožívá euforii

P1180852.JPG foto: CZECH 4 SPORT

Než vyběhl na trávník norimberské Grundig arény, sebral kousek trávníku, pokřižoval se. Jeho Darmstadtu se v letošní sezoně daří, jako nováček bojuje o postup do Bundesligy. Slovenský útočník Milan Ivana je ve svém působišti nad míru spokojený.

Jak se vám v Darmstadtu daří?

Jsem spokojený. První rok jsme postoupili ze třetí ligy do druhé. A teď to pokračuje. Máme dobře poskládané mužstvo, dobrého trenéra, dobrou partu.

Máte výbornou bilanci, prohráli jste jenom třikrát, jak těžké to bylo uhájit v Norimberku?

První poločas byl z naší strany trochu horší, ale Norimberk hrál dobře, mají  kvalitní mužstvo. Druhý poločas byl lepší, je škoda, že jsme nevstřelili ještě druhý gól. Ale s remízou jsme spokojení. Norimberk má šance, i jejich zápasy co hráli s Heidenheimem a Lipskem byly podobné. Kdyby dali druhý gól, bylo by po zápase.

Hrál jste proti Ondrovi Čelůstkovi, se kterým jste se nešťastně srazili. Co se stalo?

Strašná rána. Díval jsem se na míč, on přišel ze strany, nešlo se tomu vyhnout. Teklo mi spousta krve. Chtěl jsem střídat. Točila se mi hlava, ale zavázali mi to, ať to ještě zkusím. O poločase mi to zašili, tak jsem to dohrál až do šedesáté minuty.

Myslíte na postup?

Když nám pomůže pán Bůh a se zázrakem.. . V minulé sezoně jsme skončili třetí a hráli jsme baráž s Bielefeldem, ve 120. minutě jsme dali gól a vyhráli jsme 4:2. Bylo vyprodáno, nádherný zážitek.

Jezdí s vámi neuvěřitelný počet fanoušků, jak se vám s jejich podporou hraje?

Ve městě je velká fotbalová euforie, třicet, čtyřicet let tam nic takového nezažili. Byl to regionální klub, který hrál povětšinou ve čtvrté lize. Teď mají radost, na derby s FSV Frankfurt přišlo čtyřicet tisíc diváků. Něco jako v Baníku, když měli dobré období a jezdilo s nimi čtyři tisíce fanoušků ven. Je to opravdu bomba.

Do slovenské reprezentace dostáváte pozvánky?

Ne už ne. Ale třeba jestli si ještě zahraju bundesligu (úsměv).

Na jakém postu hrajete?

Na levo a pravé straně zálohy. Ale musím hodně pomáhat obraně. Trenér na to hodně dbá. Jde mu o disciplínu a defenzívu. Všichni musíme být hned za balonem, to je základ. Jsme dobře fyzický připravení. Je to takový druhý Karel Jarolím v mé kariéře. Váha, makání, běhání. Nic mne nepřekvapí, jsem na to výborně nachystaný.

Jak vzpomínáte na angažmá ve Slavii?
Byly to úžasné dva roky, víc dokázat tehdy nešlo. Do konce života na to nezapomenu.

 

Vzpomínky Milana Ivany na působení ve Slavii najdete v knize Vzpomínky mistrů, která vyjde na podzim tohoto roku.