Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Michal Sadílek obhájil vítězství

P1700106.JPG foto: Ondřej Zlámal

Michal Sadílek obhájil pozici největšího talentu mezi českými fotbalisty a při dnešním Galavečeru Grassroots FAČR po roce znovu ovládl anketu o nejlepšího staršího dorostence. Záložník PSV Eindhoven a reprezentace U19 na pražském Žofíně přebral hlavní cenu dokonce již počtvrté v kariéře: v minulosti dvakrát triumfoval i mezi mladšími dorostenci a dorovnal tak předchozí stejné počiny svých předchůdců Václava Černého a Dominika Maška.


Sadílek letos zvítězil před druhým Martinem Graiciarem, který hostuje v Liberci z Fiorentiny, a třetím Antonínem Růskem z brněnské Zbrojovky. Odchovance 1. FC Slovácko na pódiu dekorovali předseda asociace Martin Malík, legendární Karel Poborský a Michal Prokeš, technický ředitel FAČR.


Cena Vlastislava Marečka pro nejlepšího mladšího dorostence putuje do Brna zásluhou Lukáše Vorlického, který za sebou nechal slávistu Jakuba Markoviče a Adama Hložka ze Sparty.


Velká naděje ženského fotbalu Andrea Stašková ze Sparty byla vyhlášena za největší dívčí talent a polepšila si tak z loňské třetí pozice, pomyslné stříbro tentokrát brala Michaela Dubcová ze Slovácka a třetí skončila Michaela Khýrová, spoluhráčka Staškové z letenského klubu.


Mezi trenéry ženského fotbalu obhájil loňské vítězství Karel Rada, který v minulém roce vedl reprezentaci U17 na domácím mistrovství Evropy a vzápětí povýšil k seniorskému A týmu, s nímž se stále drží ve hře o postup na mistrovství světa. Stejně jako před rokem se na druhé pozici umístil Petr Vlachovský, kouč reprezentace U19 a Slovácka a třetí skončil Pavel Medynský, jenž přivedl k mistrovskému titulu pražskou Slavii.


Mezi futsalisty se na trůn po dvou letech vrací Michal Seidler, opora polského celku Bielsko-Bala, který trofej pro elitního domácího hráče získal již popáté v kariéře. Seidler v hlasování zvítězil před druhým Radimem Zárubou, loňským vítězem, který minulý rok strávil ve Slovanu Bratislava a Litoměřicích, a Tomášem Vnukem z Plzně.

Dokonce už podvanácté byl za nejlepšího domácího trenéra dekorován Tomáš Neumann, dlouholetý kouč reprezentace, které v minulém roce těsně unikl postup na Euro. Za Neumannem se seřadili Martin Brůna z týmu U19 a Martin Brychta, který loni vedl pražskou Slavii. Futsalovým talentem roku je Jan Křemen z Plzně.

Galavečer Grassroots tradičně pamatuje také na nejlepší trenéry v mládežnických kategoriích. V kategorii dorostu nyní získal ocenění David Holoubek, který si v minulém roce vyzkoušel práci u prvního týmu Sparty, aby se vzápětí vrátil k letenskému týmu U17 a od začátku letošního roku vyhlíží další velkou šanci u ligového týmu Slovanu Liberec. Společně s Holoubkem byl v kategorii dorostenců vyznamenán také Luděk Zlámal ze Znojma. Mezi žákovskými trenéry se té samé pocty dostalo Jiřímu Kovárníkovi staršímu z Pardubic a Jaroslavu Teplanovi, který se mládeži věnuje v FC Tempo Praha.

VÝSLEDKY 16. GALAVEČERU GRASSROOTS
HRÁČSKÉ ANKETY
Fotbal - starší dorostenec: 1. Michal Sadílek (PSV Eindhoven), 2. Martin Graiciar (Fiorentina/FC Slovann Liberec), 3. Antonín Růsek (FC Zbrojovka Brno)
Fotbal - mladší dorostenec (Cena Vlastislava Marečka): 1. Lukáš Vorlický (FC Zbrojovka Brno), 2. Jakub Markovič (SK Slavia Praha), 3. Adam Hložek (AC Sparta Praha)
Ženský fotbal - talent roku: 1. Andrea Stašková (AC Sparta Praha), 2. Michaela Dubcová (1. FC Slovácko), 3. Michaela Khýrová (AC Sparta Praha)
Futsalista roku: 1. Michal Seidler (Rekord Bielsko-Bala), 2. Radim Záruba (ŠK Slovan Bratislava/Gardenline Litoměřice, 3. Tomáš Vnuk (SK Interobal Plzeň)
Futsal – talent roku: 1. Jan Křemen (SK Interobal Plzeň), 2. Ivan Šarközy (Helas Brno), 3. Dominik Zdržálek (Olympik Mělník)
Plážový fotbal: David Černý (SK Bosnia Online EU Teplice)

TRENÉRSKÉ ANKETY
Fotbal - dorostenci (bez umístění): David Holoubek (AC Sparta Praha), Luděk Zlámal (1. SC Znojmo)
Fotbal - žáci (bez umístění): Jiří Kovárník st. (FK Pardubice), Jaroslav Teplan (FC Tempo Praha)
Ženský fotbal: 1. Karel Rada (reprezentace ČR „A"/U17), 2. Petr Vlachovský (1. FC Slovácko/U19), 3. Pavel Medynský (SK Slavia Praha)
Futsal: 1. Tomáš Neumann (reprezentace ČR „A"), 2. Martin Brůna (reprezentace U19), 3. Martin Brychta (SK Slavia Praha)

DOPROVODNÉ ANKETY
Cena fair play 2017: Adam Fila (Újezd u Brna)
Grassroots akce roku 2017: 3. místo reprezentace U19 na ME v Gruzii
Grassroots sociální akce roku 2017: Futsal za život
Gambrinus – „Kopeme za fotbal": TJ Melechovan Kouty