Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Mia Persson se těší na slávistické fanoušky

personsosos.jpeg foto: Pavel Jiřík

Švédská záložnice Mia Perssonová přišla do Slavie před začátkem sezony, když úspěšně absolvovala testy. Do týmu Michala Kolomazníka se rychle zapracovala, teď se těší na svoji premiéru na velkém stadionu v Edenu v odvetě proti Hibernian FC v UEFA Women´s Champions League.

 

Jak jste si užila premiéru v Lize mistryň ve Skotsku?

Byl to skvělý zápas, užila jsem si ho, i když nás to všechny stálo docela dost sil. Výsledek jsme si přivezly výborný, musíme ho v Praze potvrdit.

Skotský tým vám dělal problémy hlavně na začátku prvního zápasu…

Bylo vidět, že mají obrovskou motivaci se předvést před svými diváky na velkém stadionu. Měly trochu štěstí, když vstřelily první gól po nešťastném odrazu míče. Pak jsme tak po patnácti minutách začaly dobře kombinovat a dostaly jsme se do hry.

Mohla jste vyrovnat, kolik vaší střele v první poločase chybělo?

Trochu jsem to uspěchala, už se ke mně dostávala hráčka, tak jsem neměla čas tolik zamířit. Třeba jsem si to schovala do Edenu.

Dostala jste brzo žlutou kartu, zkomplikovalo vám to bránění?

Já jsem do toho souboje šla špatně, a dokonce jsem se lekla, jestli mi rozhodčí nedá červenou. Naštěstí to byla jen žlutá, ale musela jsem se pak držet zpátky, to není nikdy příjemné.

Nakonec dala Tereza Kožárová hattrick, jak se vám s ní hraje?

Všechny hráčky jsou na hřišti důležité, ale ona je pro nás cenná tím, jak umí proměňovat šance. Je na nás ostatních, abychom obstaraly všechnu tu práci kolem. Když nebudeme dostávat branky, tak to nebezpečí v útoku přijde.

Jak se ve Slavii cítíte?

Cítím se tu velice dobře, je to pro mne další výzva. Tým skvěle funguje, cítím, že je pro mne každý trénink přínosem, pracujeme všechny na společném cíli. Líbí se mi tu moc a myslím, že se mi tu bude líbit dál.

Ve Švédsku jsou populární i jiné sporty než fotbal, zkoušela jste v mládí i něco jiného?

Hrávala jsem házenou a taky, to se asi budete trochu divit, i zápas. Prala jsem se s klukama. Nakonec ale zvítězil fotbal a jsem za to ráda.

Už máte za sebou vítězné derby se Spartou, jaký to byl zážitek?

Bylo to trochu jiné, než jsem čekala, hodně soubojů o míč, nakopávaných balonů. Věřím, že na to další derby budeme připravené lépe, budeme víc kombinovat po zemi, tak jako ve Skotsku, tak to bude pro nás lepší zápas, bude to fotbalovější.

Líbí se vám v Praze? Bylo to těžké sem přijít hrát fotbal?

Jediná složitá věc je čeština. Praha je krásná, ale čeština je opravdu těžká výzva. Ale snažím se pochytit alespoň něco. Ale pomáháme si navzájem.

Jaká bude odveta v Edenu, může se ještě Hibernian vrátit do hry?

Mají docela dobrý tým, dokáží hrát v tempu, pokud je k tomu pustíme, dostanou se do šancí. Doma jim pomáhali hodně jejich fanoušci, já věřím, že tentokrát přijdou fanoušci Slavie a podobně nám pomohou odvetu zvládnout. Na atmosféru v Edenu se hrozně moc těším!