Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Martin Dostál: V Bohemce to stojí na partě a to se mi líbí

P1580668.JPG foto: Ondřej Zlámal

Obránce Martin Dostál (27) prožil na podzim asi nejvydařenější část své kariéry. Angažmá v Bohemians Praha 1905 mu vyhovuje, pochvaluje si ho. Na soustředění v Hotelu Břízky popsal i to, jak kabina přivítala zpátky brankáře Martina Berkovce. Našel i momenty, které mu dodaly sebevědomí.

Tak jak se daří na soustředění? Je to velká dřina?

Nestěžuju si. Zimní příprava je od toho, abychom nabrali fyzickou kondici, myslím si, že tohle tady na horách přesně splníme. Jsme tu týden bez zápasu, ráno máme trénink na hřišti a v posilovně, odpoledne běháme.

Na běžky vyrazíte taky?

Jeden den. Vyloženě se na to netěším, ale nikdy mi to nevadilo.

Jiné kluby tráví tento týden v zahraničí, kde je teplo, nezávidíte jim to?

Nemyslím si. V teple by to možná bylo příjemnější, ale nikoho jsem neslyšel, že by si stěžoval. Liga se bude hrát v únoru tady, ne někde u pláže.

Jak jste zatím se svým působením v Bohemce spokojený?

Jsem spokojený. Je tu super parta, myslím, že to bylo i vidět na podzim na hřišti. Doufám, že v tom budeme pokračovat a že to, co nám nešlo, ještě dokážeme zlepšit. Sedí mi to tady, tak nějak lidsky na všechny strany. V tomhle směru je to bez problémů, absolutně.

Jak k tomu prvotnímu kontaktu s Klokany došlo? Je to práce pana Držmíška?

Já jsem byl v kontaktu s Bohemkou už v zimě, ale vzhledem k tomu, že jsem nastoupil už za Slavii a Baník, tak to do třetího klubu už nešlo. V létě se Bohemka ozvala znovu, a byl to pan Držmíšek. Zájem trval půl roku. V Baníku mi skončilo hostování, dál jsme se o ničem nebavili.

Co vám na Bohemce tak sedí?

Je tu takový útulnější stadion, lidi se všichni znají, je to v tomhle ohledu jinak než jinde. I když já jsem zažil dobrou partu všude. Tady je to na tom vyloženě postavené, a to se mi líbí.

Na hřišti máte stejné úkoly nebo se to tady trochu změnilo?

Trenér Koubek po mne chtěl, abych víc z pozice beka útočil. Snažil jsem se to dostat pod kůži, myslím si, že se mi to i během podzimu dařilo, nahrál jsem na pár gólů. Je to trochu z mého pohledu asi dané i tím, že jsem starší a zkušenější. Víc si dovolím. Když jsem před šesti lety v lize začínal, bylo to jiný. Teď mně to víc táhne i dopředu. Člověk se s věkem zklidní, nemusí řešit malichernosti a nebojí se, že něco zkazí. Tady vím, že když nastane nějaká chyba, je tam dalších deset kamarádů, který jsou připraveni pomoct. Já jsem taky připravený zachránit nějakou minelu za druhého.

Najdete nějaký zlomový moment, kdy jste takový herní klid ucítil?

Moment asi vyloženě ne, ale asi to byla nevydařená sezona se Slavií, kdy jsme se jen tak tak zachránili. Po téhle sezoně jsem si říkal, že asi není důvod se na hřišti bát ničeho. Když se nám povedlo tohle přežít, horší už to být nemůže.

Bylo to opravdu tak krušné?

Tak už jenom to, že se vyměnili během sezony tři trenéři. Do toho přišly dva, tři debakly, které nikomu nepřidaly. Sedm gólů s Teplicemi, čtyři s Boleslaví. Ale dopadlo to dobře, nemá cenu se k tomu ve zlém vracet. Byly tam i dobré zápasy. Už je to pryč.

Zocelilo vás to?

To asi každého, kdo to tam zažil. I tady z toho špatného se dá vzít spousta pozitivních věcí.

Nelitoval jste toho, že jste tam jako odchovanec zažil jen ta horší období?

Když se mi na to někdo zeptá, tak říkám, že prostě to byla ta doba, kdy jsem tam měl být. Když teď Slavia hraje o titul, tak tam nejsem. Ale zase jsem v Bohemce, je to jiná šance. Nezabývám se tím, co by kdyby. Já jsem to tak měl vždycky nastavené a asi se to už nezmění. Já jsem byl v Edenu celou mládež až do B-týmu a pak v áčku. Nevymažu to, nebudu to zapírat, jsem za to rád. Teď je to pryč, nic jinýho neřeším. Je nás tu bývalých slávistů víc, to se ve fotbale stává. Je tady trenér, sportovní ředitel, kteří prošli Slavií, ale tím to končí, žádná parta v partě.

Zpátky k Bohemce, když se podíváte na tabulku, koukáte na ni seshora nebo zespodu?

Já to moc nezkoumám, důležité je to na konci. Je škoda, že jsme pokazili závěr podzimu, kdy jsme prohráli s Teplicemi a Karvinou. Kdybychom tyhle zápasy zvládli, koukalo by se na tabulku líp.

Souhlasíte s tím, že Bohemka hraje poslední dobou techničtější fotbal, že to není jen o bojovnosti?

Je to dané tím, jací hráči přišli. Máme vepředu šikovné fotbalisty, kteří jsou rychlí s míčem, tak to není tak soubojové. Ale v bojovnosti jsme vůbec nezaostávali, spíš to zůstalo stejné. Jen jsme k tomu přidali další věci. Každý do toho vnesl něco svého, Siim Luts i hráči z jednadvacítky.

Vrátil se Martin Berkovec, jak jste ho v kabině přivítali?

Jak bychom ho vítali, řekli jsme mu, že doufáme, že konečně něco chytne. (směje se) Doufám, že na své první angažmá naváže. Já ho znám ještě z žáků ve Slavii, kam přišel z Chebu. Byl ještě vyjukaný, když přijel do Prahy. Je to výborný brankář. Ze Slavie se znám i s Michalem Švecem, chodili jsme spolu už na základku. Je to taky naprosto pohodový člověk.

První zápas máte na Spartě, nebude to jen taková generálka na další zápasy?

To určitě ne, my jsme remizovali v Plzni, tak nevím, proč bychom měli jet na Spartu s poraženeckou náladou. Naopak oni budou pod velkým tlakem, rozdáme si to s nimi na rovinu, když se zadaří, můžeme i bodově uspět.