Vyhledávání
| autor: Martin Michalec

Marta: inspirativní příběh fotbalistky zvané Pelé v sukni

Marta - OZ.jpg foto: Ondřej Zlámal

Marta stejně jako mnoho profesionálních fotbalistů z její země pochází z chudých poměrů. Navíc ji s matkou, když jí byl 1 rok opustil její otec. Matka tak na ni a na její sourozence zbyla sama, a dokonce si ani nemohla dovolit koupit své dceři kopačky. Jinak ale její matka společně s její babičkou dělaly vše proto, aby si Marta Vieira da Silva, jak zní celé její jméno, mohla plnit své sny.

Její fotbalové začátky také nebyly na brazilské poměry nijak výjimečné. I v Brazílii, v níž je fotbal prakticky náboženstvím, nebyly dívky kopající do míče brány jako něco normálního. Dokonce i její bratři měli předsudky kvůli tomu, že si místo s panenkami hraje s balónem.

Ve 14 letech Marta odešla do šestimilionového Ria de Janeira, aby si splnila svůj sen – tedy živit se hraním fotbalu. 3 dny jela autobusem, aby ve městě, na nějž shlíží obří socha Ježíše Krista, absolvovala zkoušku v klubu Vasco da Gama a můžeme s jistotou říct, že se této šance chopila naplno. Na zkoušce přecházela přes protihráčky s úžasnou lehkostí a střílela gól za gólem. Lidem, kteří byli svědky jejich výkonů hned bylo jasné, že viděli něco mimořádného.

To se psal rok 2000. V roce 2002 už byla Marta poprvé povolána do národního týmu a vystřílela si přestup do Santa Cruz. O rok později už se účastnila svého prvního Mistrovství světa, které se konalo v USA, a pomohla tam svému týmu ke třetímu místu. V roce 2006 získala první z celkových šesti cen FIFA fotbalistka roku a díky svým úspěchům sehrála důležitou roli při změně vnímání ženského fotbalu v Brazílii. „Všechno v mé kariéře se událo hrozně rychle,“ komentuje svůj raketový vzestup.

Na klubové úrovni se Marta do širšího povědomí dostala ve švédském Umeå IK, kam přestoupila v roce 2004 a ještě ten rok v novém dresu zvedla nad hlavu trofej pro vítězku UEFA Women's Cup a v letech 2007 a 2008 pomohla svému týmu dostat se do finále té samé soutěže. Na domácí scéně v dresu Umeå IK získala kromě jednoho ligového poháru také čtyři po sobě jdoucí tituly v lize a její individuální statistiky v tomto klubu jsou dechberoucí – ve 103 zápasech nasázela Marta 111 gólů.

A pak už to byla prostě jedna velká přehlídka úspěchů. 2009, přestup do Los Angeles Sol a jmenování nejužitečnější hráčkou americké Women's Professional Soccer League s bilancí 19 zápasů a 10 branek. Následovalo přerušení WPSL a roční angažmá v brazilském Santos (14 zápasů/26 gólů), rok na to přestup do FC Gold Pride – první titul ve WPSL a druhé ocenění nejužitečnější hráčky (24 zápasů/19 gólů). V dalším roce si opět z důvodu přerušení ligy střihla sezónu v Santos (12 zápasů/13 gólů) a pak následoval další klub ve WPSL Western New York Flash (14 zápasů/10 gólů). Psal se rok 2011 a Marta získala druhou trofej pro vítězku WPSL.

V roce 2012 se Brazilka vrací do Švédska a podepisuje smlouvu v Tyresö FF (38 zápasů/27 gólů), kde získává svůj pátý titul v Damallsvenskan a po dvou letech se stěhuje do FC Rosengård (43 zápasů/23 gólů). V klubu z Malmö přidává do své sbírky další dva tituly ve švédské nejvyšší soutěži a k tomu přidává jeden domácí pohár a dva superpoháry.

Hráčka s číslem deset na zádech nyní působí opět v USA, konkrétně v klubu Orlando Pride, kde pokračuje v tom, co jí jde nejlépe – tedy v střílení branek (zatím 55 zápasů/23 gólů). Dohromady 34letá Marta na klubové úrovni zatím odehrála 376 zápasů, v nichž rozvlnila sítě soupeřů 282krát a když si k tomu připočteme 154 startů a 108 gólů za brazilský národní tým (více než Pelé), je jasné, že máme co do činění s legendou a dost možná nejlepší hráčkou v historii ženského fotbalu.

Kromě toho, že se stala Marta živoucím důkazem toho, že fotbal už není pouze mužskou záležitostí, je z ní teď i ambasadorka OSN a je první ženou, jejíž nohy byly zvěčněny v chodníku slávy u slavného stadionu Maracaná, a to po boku takových jmen jako je Pelé nebo Ronaldinho.          

„Všeho, čeho jsme my ženy ve fotbale dokázaly, jsme dokázaly díky ní, a to, přestože ženský fotbal existoval dávno předtím. Její životní příběh je jedinečný v tom, jak se jí podařilo překonat každou překážku,“ prohlásila například o Martě záložnice Thais Monteiro.

Avšak i přes všechny úspěchy se i jí týká velký finanční rozdíl mezi mužským a ženským fotbalem. Martin základní roční plat je menší než částka, kterou si Lionel Messi vydělá za pouhý týden. Ženský fotbal je však na vzestupu a je možné, že se ženy jednoho dne alespoň přiblíží k výši platů v mužském fotbale. A pokud se to podaří, nikdo nebude pochybovat, že Marta na tom měla lví podíl. „Nikdy se nevzdávejte svých snů. Cesta bude možná obtížná ale nikdy se nevzdávejte,“ říká nejlepší kanonýrka ženských MS Marta Vieira da Silva.