Vyhledávání
| autor: Vojtěch Raiman

Maďarsko vs. Brusel: Symbolické čtvrtfinále na EURU

P1490748.JPG foto: Ondřej Zlámal
Nečekané výsledky základních skupin fotbalového EURA daly vzniknout dvěma na první pohled nevyrovnaným stranám pavouku. Zatímco na jedné jeho straně se vybijí Italové, Španělé, Angličané, Němci a Francouzi, z druhé strany se do bojů o medaile dostanou týmy, jejichž účast ve vyřazovacích bojích je spíše překvapením.

Zajímavý nejen vzhledem k výsledkům ve skupinách, ale překvapivě i díky čerstvému a mediálně hodně propíranému rozhodnutí o Brexitu je souboj mezi Maďarskem a Belgií. Maďarsko totiž čeká na podzim referendum o odmítnutí uprchlických kvót EU a rozhodně se neočekává, že by k nim obyvatelé Panonské kotliny zaujali jakkoli pozitivní postoj (už loni si premiér Orbán nechal v tzv. Národní konzultaci posvětit stavbu plotu na jižní hranici země). Nedělní souboj s Belgií tak v očích mnoha Maďarů nabývá symbolické podoby jakéhosi „předkola“ nadcházejícího referenda: Teď Bruselu ukážeme na trávníku a na podzim mu ukážeme ve volebních místnostech.

Maďarsko je bezesporu jedním z největších překvapení turnaje, pořadí v „jeho“ skupině bylo nakonec asi úplně opačné, než většina expertů a fanoušků čekala. Maďary ale zdaleka nereprezentuje jen teplákový král Gábor Király – nejstarší a možná i nejzapamatovatelnější hráč na mistrovství – ale i útočný a nebojácný fotbal, pohříchu tak odlišný od toho, který na turnaji předvedla česká reprezentace. Na jednu stranu si Maďaři nedělali žádné vrásky z toho, že jim na malém vápně hlavičkuje Cristiano Ronaldo, na druhou stranu ale vstřelili šest gólů – spolu s Walesem zatím nejvíc na turnaji.

Autorem článku je Vojtěch Raiman.