Služby
| autor: Martin Boška

Los baráže o postup na EURO žen se blíží

Andrea Stašková - Pavel Jiřík.jpg foto: Pavel Jiřík

České fotbalové reprezentantky vybojovaly v kvalifikační skupině o postup na ME žen druhé místo. V konkurenci Polska, Ázerbájdžánu a Moldavska se lépe umístily pouze Španělky, které si vítězstvím ve skupině zajistily přímý postup na šampionát. Češky bude díky druhému místu čekat baráž o postup, ve které mohou vybojovat historicky vůbec první účast na turnaji.

V baráži se vždy střetnou dva týmy, které proti sobě odehrají dva zápasy, jeden domácí a jeden venkovní. Tým s lepším skóre z obou zápasů si poté zajistí postup na šampionát, který se uskuteční v červenci 2022 v Anglii. 

Není to poprvé, co české reprezentantky postoupily do baráže o postup na evropský šampionát. V baráži naše hráčky stanuly již dvakrát. Bylo to v kvalifikaci na EURO 2005 a 2009. V obou případech proti nim nastoupily Italky, na které Češky nestačily. Nyní je jasné, že českým soupeřem bude jiný tím než Itálie, která ve své skupině nakonec na poslední chvíli vybojovala první místo a v baráži jí nahradí Švýcarsko. 

Český soupeř vzejde z pětice Severní Irsko, Portugalsko, Švýcarsko, Rusko a Ukrajina. Oba zápasy se následně odehrají od 7. do 13. dubna. Los baráže proběhne v pátek 5. března od 12 hodin a můžete ho sledovat živě na UEFA.com. 

Zajímavostí v souvislosti s losem je fakt, že dle rozhodnutí Výkonné komise UEFA proti sobě v barážových zápasech nemohou nastoupit Rusko a Ukrajina. Důvodem je vzájemná nevraživost obou zemí v důsledku politických procesů.