Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Ligový zápisník Karla Krejčího - nejenom o Plzni

zapisnik.png

O víkendu jsem viděl dvě ligová utkání přímo na stadionu (Příbram – Teplice, Plzeň – Slovácko), další dvě jsem sledovall v televizi (Brno-Slavia a Ostrava – Mladá Boleslav). Do zápisníku jsem si tentokrát vybral dvě témata, o kterých se hodně mluví.

Začnu Viktorií Plzeň, která tři soutěžní utkání v řadě nevyhrála. Její vyřazení z Ligy mistrů pro mě i pro celou fotbalovou veřejnost bylo obrovským šokem. Byl jsem ve středu večer sledovat Spartu s CSKA a do Plzně se vydal Pavel Vrba, druhý poločas jsem ale viděl v televizi. Bohužel dobře rozehraný dvojzápas nezvládla, což je škoda opravdu pro celý fotbal, tedy i pro reprezentaci. Maccabi bylo rozhodně hratelným soupeřem.

Sám z vlastní zkušenosti vím, že je těžké radit a po zápase se to ani moc nehodí. Přišlo mi, že Viktorka hrála příliš na jistotu, moc se dopředu netlačila. Přitom je dlouhodobě nastavena na útočný fotbal. Pokud chce být v budoucnu úspěšná, musí se k němu vrátit. Třeba podpora krajních beků, tedy Davida Limberského a Františka Rajtorala, tentokrát nebyla taková, čehož si asi všimli úplně všichni. Nakopávané míče nejsou úplně ideální. Ale neznám přesně pokyny a záměry, takže je těžké to takhle hodnotit.

Každopádně souhlasím s trenérem Slovácka Sváťou Habancem, který uvedl, že vyřazení bylo v Plzni cítit v každém rohu stadionu. Zanechalo to na týmu i na fanoušcích stopy, zklamání je obrovské. Vezměte si, že v posledních dvou ligových zápasech gólmani Dukly Rada i Slovácka Heča předvedli výkony na Muže kola. Plzni to tam prostě nepadá, i když šancí má dostatek. S Pavlem Vrbou jsme takové situace na lavičce také zažívali. Musí s tím bojovat a zlomit to. Proti Vojvodině Novi Sad bude Plzeň favoritem a je důležité, aby se dostala do Evropské ligy.

 

Příbram táhne Bednář

Příbram jsem chválil už v minulé sezoně. Během léta sice o některé hráče přišla, hlavně o Martina Zemana, který odešel do Švýcarska. Ale nahradila je rychlonohými Štípkem, Rezkem a Končalem, které dobře znám právě z Plzně. Příbram zrychlila přechodovou fázi a její hra hodně spoléhá na Romana Bednáře, je ve formě a chce určitě dokázat Spartě, že jej neměla nechat odejít. Roman hraje ve formě, vyhrává souboje, střílí góly.

Výsledky Příbrami pro mě ale rozhodně překvapením nejsou. Jak říkám, sledoval a chválil jsem je už v minulé sezoně. Spíš mě překvapuje, že na stadion nechodí více diváků, tenhle tým by si to určitě zasloužil. Hodně se mluví i o rozehrané penaltě, kterou nikdo na stadionu nečekal. Dělal jsem nějaký čas společně s Pavlem Tobiášem, takže vím, že rád vymýšlí různé kulišárny. Třeba ta jeho kolečka při rohu. Pro tým, jenž standardní situace brání kombinovaně, je to docela problém. Jdete do zápasu na něco připraveni, tato věc vám však plány naruší. Musíte k tomu mít ale i hráče, v Příbrami je od zahrávání Tomáš Pilík, v náběhu potom Hájovský, Zápotočný, Bednář či Hnaníček. Funguje jim to.

Že při penaltě vběhl Roman Bednář do vápna dřív, než měl, jsem si všiml velmi rychle. Seděl jsem totiž na tribuně kousek od funkcionářů Teplic, kteří se hlasitě rozčilovali. Bohužel měli pravdu, čehož si nevšimli ani rozhodčí. Jak říkám, tato exekuce zaskočila úplně všechny na stadionu.

Příští víkend mám v plánu zhlédnout opět čtyři zápasy. Pokusím se vybrat a popsat zajímavé momenty a zajímavé hráče. Vždyť kvalifikační dvojzápase se rychle blíží a v naší nejvyšší soutěži běhá hodně reprezentantů i možných kandidátů na národní dres.

 

Přeji všem čtenářům Czech 4 Sport úspěšný týden,

Karel Krejčí