Aktuality
| autor: Ondřej Zlámal

Ligový zápisník Karla Krejčího: Naživo na Spartě v Budějovicích

krejci.png

Předposlední ligové kolo se hrálo ve stejný den a ve stejný čas. Volba utkání tedy byla jasně daná, vyrazil jsem na zápas Českých Budějovic se Spartou. S Pavlem Vrbou jsme si chtěli ještě udělat aktuální obrázek o formě reprezentantů, měli jsme ještě nějaké otazníky.

Sparta zrychlila přechodovou fázi

Sparta v posledních zápasech trochu pozměnila rozestavení, o čemž už jsem psal v minulých zápisnících. V systému 4-3-3 se daleko víc hráčů zapojuje do útočné fáze, jsou ve vyšším postavení. Ze sestavy vypadl Marek Matějovský, klasického defenzivního záložníka hraje Lukáš Vácha, ofenzivní záložníky Dočkal s Kadlecem, na stranách Konaté s Krejčím a na hrotu David Lafata. Přechodová fáze Sparty se v tomto složení podstatně zrychlila. Její vítězství mohlo být ještě výraznější, domácí však několika zákroky podržel gólman Křížek. Třeba David Lafata měl další tři stoprocentní šance a kdyby je proměnil, bylo o nejlepším ligovém střelci rozhodnuto.

Kadeřábek roste zápas od zápasu

Reprezentanti byli v zápase vidět, z čehož máme samozřejmě radost. Pavel Kadeřábek po zranění roste zápas od zápasu, to asi vidí každý. Nejen pro Spartu, ale i reprezentaci je to velmi důležitý hráč. Zaměřil jsem se hlavně na Lukáše Váchu, na jehož post jsme měli několik alternativ. Je to klasický defenzivní záložník, jenž na tomto postu pravidelně nastupuje a má s ním zkušenosti. To samé platí pro Láďu Krejčího, jenž na jaře taky asi nebyl v ideální formě. Jenže oba hráči jsou prověření, absolvovali s námi úspěšný podzim, a tak jsme na ně vsadili i v aktuální nominaci.

Dynamo zařazuje mladé hráče - zaujali Řezáč a Funda

Rád bych se krátce zmínil i o budějovickém Dynamu, které míří do druhé ligy a musím přiznat, že zaslouženě. Již na podzim pro mě bylo příjemným překvapením, kolik bodů získalo. Jaro však vůbec nevyšlo a zisk 4 bodů prostě na ligu nemůže stačit.  Pozitivem v zápase se Spartou bylo zařazení mladých hráčů jako Řezáč, Funda, Linhart nebo Vaněk. Předem první dva jmenovaní mě zaujali. To je zřejmě správná cesta, kterou by se mělo Dynamo vydat. Ekonomicky na tom asi není ideálně, nepůsobí tak ani skladba současného kádru. Ani ve druhé lize to prostě nebude mít jednoduché. V klubu si teď musí udělat důkladnou analýzu současného stavu a rozhodnout o hráčích, o trenérech a řadě dalších věcí. Tohle si ale musí vedení Dynama vyhodnotit samo.

Příbram překvapením sezony, Zeman v širší nominaci

Zmíním i výkony Příbrami, která je bezesporu překvapením sezony. Po příchodu trenéra Pavla Tobiáše udělala obrovský kus práce. Zvolil si správné hráče, přivedl vlastní realizační tým a tato chemie na hřišti funguje. Vykrystalizovala se osa týmu Zápotočný – Pilík – Fillo – Zeman - Bednář. K tomu se začínají prosazovat kluci z mládeže, která je zde opravdu vynikající. Dorost získal titul, hraje o něj i juniorka. Jména jako Matějů či Suchan už o sobě dávají vědět. Zmíním se i o Martinu Zemanovi, jenž v Příbrami udělal obrovský progres a hraje v doslova reprezentační formě. Je výrazný v útočné fázi a patří k nejtechničtějším hráčům u nás. Zařadili jsme jej i do širší nominace reprezentace.

 Samozřejmě jsem zvědavý, jak v létě vyřeší svou budoucnost. Měl jsem Martina v Plzni a bude záležet na tom, jak se popasuje s větší konkurencí, tedy pokud změní klub. Kdyby zůstal v Příbrami a nadále se prosazoval, určitě má v reprezentaci dveře otevřené.

Na závěr bych si trochu postesknul nad diváckými návštěvami. V Příbrami hrají jednu z nejúspěšnějších sezon v historii klubu a hlediště je poloprázdné. Já když jsem tam kopal ligu, měli jsme průměr asi osm tisíc. Na Dynamo se také moc nechodí, Budějovice jsou asi spíš hokejové město. Ale je to i otázka pro kluby, jak s fanoušky pracovat a snažit se je nalákat na tribuny, vylepšit zázemí a celkově zkulturnit prostředí. Třeba v Plzni se to povedlo náramně.

Přeji všem úspěšný týden, Karel Krejčí

Karel Krejčí působí jako asistent reprezentačního trenéra Pavla Vrby, se kterým spolupracoval už v době, kdy vedl Viktorii Plzeň

 

Blogy

Blog Ondřeje Zlámala

Slavia si neumí poradit se zataženou obranou

Fanoušci Slavie jakoby sledovali loňskou sezonu ze záznamu. Slavia prohospodařila náskok na čele tabulky a zatímco vloni nepohrdla titulem Plzeň, tentokrát má k němu našlápnuto Sparta. Červenobílí... >>
Blog Martina Michalce

Na své fotbalové škole mluvil Petr Čech o posunu mladé generace i o své budoucnosti

Po dlouhých třech letech se Petr Čech dostal osobně na svoji fotbalovou školu. A dokonce poprvé v pozici někoho, kdo nemusí řešit neodkladné pracovní záležitosti spojené s novou sezonou. Na konci... >>
Blog Martina Bošky

Vzestup českého ženského fotbalu? Diametrální. Není se vůbec za co stydět, ba naopak

V souvislosti s ženským fotbalem si v posledních dnech vybavíme především obrovské zklamání, které přineslo penaltové vyřazení v baráži o postup na evropský šampionát. Fotbalistky měly postup... >>