Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

LFA k Baníku a Slavii

P1650252.jpg foto: Ondřej Zlámal

Disciplinární komise LFA se dnes 22. srpna vyjádřila k rozhodnutí Odvolací komise FAČR ohledně klubu SK Slavia Praha. Odvolací komise zrušila podmíněné tresty uzavření tribuny Sever a jih, které klubu Disciplinární komise udělila. Důvodem zrušení trestů je dle OK FAČR rozpor s Disciplinárním řádem FAČR. DK s tímto rozhodnutím nesouhlasí a tvrdí, že její rozhodnutí bylo vydáno v souladu s Disciplinární řádem asociace. Dle DK Disciplinární řád v článku 14 výslovně umožňuje ukládání více trestů vedle sebe a nezakazuje ukládání stejného trestu v nepodmíněné i podmíněné podobě. Ve svém komuniké uvádí komise příklad DK UEFA, která k této kombinaci trestů přistupuje často, naoříklad ve věci klubu Craiova nebo GNK Dinamo.

Komise při jednání projednala několik případů. Hráčům, kteří v minulém kole obdrželi červenou kartu, byl udělen trest zastavení závodní činnosti na 1 soutěžní utkání. Jedná se o Pavla Zavadila (Opava) a Murphyho Dorleye (Liberec). Hráči Liberce Kamso Marovi byl udělen obdobný trest a zároveň pokuta 30 tisíc korun z důvodu obdržení červené karty a následného nesportovního chování. Předseda DK LFA Richard Baček okomentoval rozhodnutí takto: „Trest peněžité pokuty se vztahuje k nevhodnému chování hráče po vyloučení při odchodu z hrací plochy.“

Mladá Boleslav byla komisí potrestána pokutou ve výši 20 tisíc korun za použití pyrotechniky a vhazování předmětů na hrací plochu. Spartě Praha byly také uděleny tresty za použití pyrotechniky v zápasech s Mladou Boleslaví a Baníkem Ostrava. Tresty činí pokuty nejprve 30 tisíc korun a poté 40 tisíc korun.

Komise potrestala Baník Ostrava úhrnným trest za nesportovní chování fanoušků proti Opavě a Spartě peněžitou pokutou 150 tisíc korun. Richard Baček komentoval rozhodnutí komise následovně: „Disciplinární komise LFA se v případě klubu FC Baník Ostrava rozhodla uložit úhrnný trest peněžité pokuty ve výši 150 tisíc korun a dále DK LFA rozhodla, že došlo k porušení podmínky uložené rozhodnutím DK LFA a následně i OK FAČR, čímž byl uložen trest zákazu výjezdu fanoušků FC Baník Ostrava na příští ligové utkání. Dále DK LFA rozhodla o uložení dalšího trestu zákazu výjezdu fanoušků klubu FC Baník Ostrava, a to na příští mistrovské utkání (ligové nebo pohárové) konané na stadionu klubu AC Sparta Praha. Chování fanoušků klubu FC Baník Ostrava na obou venkovních utkáních bylo nepřijatelné. Použití a vhození pyrotechniky, ale především brutální napadení pořadatelské služby na utkání s klubem AC Sparta Praha, které vyústilo ve vážné zranění jednoho z pořadatelů, nebude ze strany DK LFA tolerováno a trest za takové chování se musí dotknout i fanoušků samotných.“

Baníku Ostrava byla ještě udělena pokuta 30 tisíc korun za použití pyrotechniky a nevhodné pokřiky fanoušků při utkání s Bohemians 1905. Na jednání bylo dále zahájeno disciplinární řízení s Opavou a Třincem kvůli výtržnostem fanoušků v jejich posledním utkání. Disciplinární komise bude znovu zasedat 29. 8.