Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Látal, Vacek a Nešpor bojují o polský titul

vacekkamil.jpg foto: Ondřej Zlámal

Když se před začátkem sezony v Polsku sepisovaly prognózy, tak se v nich Piast Gliwice objevoval maximálně ve středu tabulky. Tým z města ležícího nedaleko českých hranic má před závěrem soutěže stále šanci vybojovat svůj historicky první mistrovský titul.

Trenér Radoslav Látal spoléhá také na služby svých krajanů Kamila Vacka a Martina Nešpora, takže česká stopa na takovém úspěchu by byla hodně významná. Piast těží ze skvělého nástupu do sezony, kdy vyhrál sedm z prvních deseti zápasů, dostal se do vedení v tabulce a zůstal tam až do konce zimní části.

Pak se ale šňůra vítězství zastavila a před dělením tabulky na dvě poloviny a snížením počtu bodů na polovinu byl tým českého trenéra druhý se ztrátou jednoho bodu na Legii Varšava.

Do konce ligy zbývají Piastu čtyři zápasy a pořadí na čele tabulky je stejné -  Piast na druhém místě ztrácí na Legii tři body, má však zápas k dobru. Navíc lídr tabulky ve čtvrtečním utkání prohrál v Lubinu. Klidně se může stát, že 8. května ve Varšavě budou oba týmy ve vzájemném souboji bojovat o titul. A Radoslav Látal už ví, jak na svého soupeře vyzrát - Piast doma Legii v srpnu porazil 2:1.

Co za tímto úspěšným tažením vlastně vězí? Trenér Látal prosazuje týmové pojetí s maximálním nasazením od první do poslední minuty, nespoléhá jen na výkony individualit. Ty ale samozřejmě v týmu nescházejí – slovenský obránce Patrik Mráz byl jedním z nejlepších hráčů první části sezony, nejenom že zvládal své obranné úkoly, ale jako krajní obránce navíc přidal i devět asistencí.

"Látalův Piast hraje agresívní fotbal (je to jeden z nejčastěji faulujících týmů ligy), fotbalisti makají celých devadesát minut a jsou velice disciplinovaní po taktické stránce. Když je to potřeba, tak dokáží i hodně riskovat. Je to v dobrém slova smyslu drzý tým, který se nebojí papírově silnějších soupeřů," přidává svůj pohled Krzysztof Gawron, polský fanoušek žijící v České republice. "Trenér Látal často v rozhovorech říká, že se snaží hráče naučit to, co se naučil od Karla Brücknera a Huuba Stevense, kteří na něj měli největší vliv," dodává.

Jak jsme už v úvodu zmínili, lídry týmu jsou čeští fotbalisté: daří se Martinu Nešporovi, který má na svém kontě devět gólů. Špílmachrem a rozehrávačem je Kamil Vacek, který odehrál 31 zápasů a vstřelil v nich pět branek. Hraje ve výborné formě. Tady v Polsku čekáme, že mu jeho výkony vynesou nominaci na UEFA EURO.

A co bude s Piastem v příští sezoně? Určitě není bez zajímavosti, že někteří polští novináři ho přirovnávají k Viktorce Žižkov ze sezony 2010/11. Je to klub s nevelkým rozpočtem, který sází na typově správné fotbalisty zapadající do nastavené koncepce. Pokud neprodá své nejlepší hráče, může směle myslet na to, aby do Evropy vyrazil stějně úspěšně jako kdysi Vrbova Plzeň!

Zbývající zápasy Piastu Gliwice v této sezoně:

1.5. Piast – Pogoň

8.5. Legia – Piast

11.5. Ruch – Piast

15.5. Piast - Zaglebie

Autorem textu je náš polský dopisovatel Dariusz Kosiński. Kromě sportovní žurnalistiky se věnuje také studiu češtiny.

Poznámka k novému systému: Odečtení poloviny bodů výrazně napomohlo slabším týmům. Někteří fanoušci kvůli tomu lize začali říkat liga Robina Hooda.