Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Levadia se vrátí po dvou letech do Prahy

P1340448.JPG foto: Foto: Ondřej Zlámal

15. července 2014 hrála Levadia Tallinn v Praze naposledy. Bylo to druhé předkolo kvalifikace UEFA Champions League. V klubových vitrínách ale tenhle zápas určitě mezi pamětnými momenty v estonském hlavním městě nemají. Na Spartě tehdejší mistr pobaltské země prohrál 0:7.

Byl to zápas jako stvořený pro Davida Lafatu. Z 27 střel, které Letenští během zápasu předvedli, jich mělo značku Lafata 7, všechny šly na branku. Vstřelil pět branek a měl velký podíl na šesté, protože po jeho hlavičce míč směřující do náruče brankáře odkopl obránce tak nešikovně, že ho poslal do sítě. A to ještě sparťanský kanonýr v 73. minutě střídal. Odveta skončila nerozhodně 1:1, když Sparta nasadila náhradníky a novináři jí vyčítali, že nevylepšila koeficient.

Nyní přijede Levadia do Edenu na UEFA Europa League. Vysokou prohru na Letné pamatují jen čtyři hráči, kteří nastoupili v odvetě prvního předkola na Faerských ostrovech. Andreas Raudsepp, Maksim Podholjuzin, Ilja Antonov a  Andreas Raudsepp. Na lavičce už je také jiný trenér - Sergei Ratnikov.

Ve fotbale se věci mění rychle, informace z před dvou let už aktuální nejsou, i když fanoušci Sparty se srovnání jistě neubrání. Slavia začala s přípravou poctivě velice brzy, dá se věřit tomu, že nerozehranost nebude tak velkým problémem. 

Je škoda, že Milan Škoda zřejmě nebude moci zkusit Lafatův počin napodobit. Ono by to stejně asi nešlo, Levadia si nebude chtít z Prahy odvézt další řachu. Navíc se hraje v Edenu až druhé utkání.

Velkou výzvou by červenobílý návrat do Evropy měl být pro slávistické fanoušky. Někteří mladší už asi ani nepamatují atmosféru ze zápasů v Edenu proti Aston Ville, Janovu nebo Valencii. Fotbalisté by měli návrat zvládnout a postoupit. Pro červenobílé fanoušky je tato výzva po dlouhých protrpěných letech snad ještě více lákavější. Ti by ji měli zvládnout na 100%.