Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Jak bude na jaře hrát Viktoria Plzeň?

krejci.JPG foto: Ondřej Zlámal

 Zatímco konkurence během zimního přestupového okna sáhla k řadě změn, Viktoria Plzeň se rozhodla pro stabilizaci současného kádru a k žádným velkým rošádám uvnitř kádru nedošlo. Jak může na jaře vypadat sestava lídra Synot ligy a úřadujícího českého šampiona?

 

BRANKÁŘ

Jasnou jedničkou a oporou je v posledních letech Matúš Kozáčik. Nic se na tom nemění ani pro blížící se jarní část soutěže. Slovenský reprezentant by měl stát v bráně i na červnovém EURO ve Francii. Obrovskou sílu má Viktoria i ve druhém brankáři Petru Bolkovi – jakmile naskočí do zápasu, je rovněž oporou.

OBRANA

Kvalitní defenziva je základem úspěchu a příliš změn se v ní nedělá. Plzeňská obranná čtyřka však prochází omlazovací kúrou. Pryč je po přestupu do Turecka Václav Procházka, z olomouckého hostování se vrátil zkušený Roman Hubník, jenž by měl podle přípravných zápasů zaujmout roli šéfa. O volné místo vedle něj si to rozdají Jan Bar¨ánek a Lukáš Hejda. Prvně jmenovaný by měl mít malinko navrch, nicméně i Hejda je slušnou alternativou.

Zajímavý souboj se odehrává na pravém beku. Reprezentant František Rajtoral, uzdravený Radim Řezník a talentovaný Aleš Matějů, jehož trenér Krejčí vyzkoušel v zápase se Stabaekem i na levé straně – a vedl si tam opět slušně. Pokud najde starou formu, měl by od začátku hrávat právě Rajtoral. Vlevo je jistota – David Limberský.

ZÁLOHA

V pětičlenné záložní řadě se dá počítat s dvěma stálicemi – Patrik Hrošovský a Tomáš Hořava. Oba věkem ještě mladíci, na hřišti však výrazné osobnosti. O ofenzivu by se měl starat velezkušený Daniel Kolář, zleva centrovat do vápna Jan Kovařík. Na pravé straně je to opět pořádná řežba. Může zde hrát Jan Kopic i Milan Petržela. Ambice hrát v základu má jistě i Ondřej Vaněk, jenž je použitelný na více postech. Zde má trenér Karel Krejčí opravdu bohatý výběr.

ÚTOK

Michal Ďuriš. Na podzim zářil, trefuje se i v přípravě. Při hře na dva hroty je ihned připravený Jan Holenda. Přesvědčit se pokusí i mladý Michael Krmenčík.

 

Jak by mohla vypadat sestava Viktorie?

Kozáčik – Rajtoral (Matějů), Baránek, Hubník, Limberský – Hořava (Vaněk), Hrošovský – Kovařík, Kolář, Kopic (Petržela) – Ďuriš (Holenda)

 

Názor trenéra Karla Krejčího:

“Máme široký kádr, rozhodli jsme se pro jeho stabilizaci, proto nedošlo k větším změnám. Během podzimu jsme viděli, hlavně v pohárové Evropě, řadu nedostatků, které se nyní snažíme odstranit. Kluci makají naplno a všichni se rvou o triko. Konkurence je zdravá a z každého cítím odhodlání porvat se o místo. Jako tým musíme držet pohromadě, každý ze současného kádru je důležitý.”