Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Kdo bude nejlepší fotbalistkou Evropy?

best3.jpg

Ve čtvrtek večer bude na slavnostním večeru UEFA v Monaku vyhlášena nejlepší fotbalistka Evropy. Bude to nové jméno, protože loňská vítězka Celia Šašić ukončila svoji kariéru. Zatím se této pocty dočkaly jenom německé hráčky – před třemi lety brankářka Nadine Angerer a před dvěma lety Nadine Kessler (2013/14).

Původní výběr trenérů a kapitánek se zúžil na závěrečnou trojici - porota složená ze dvaceti žurnalistů z Evropy vybrala trojici - Ada Hegerberg, Amandine Henry a Dzsenifer Marozsán.

Ada Hegerberg (Lyon/Norsko) nastřílela v dresu Lyonu neuvěřitelných 54 branek ve 34 zápasech, mezi nimi je i 13 gólů, které pomohly francouzskému klubu dosáhnout na třetí vítězství v UEFA Women´s Champions League v řadě. Dva z nich byly do sítě Slavie ve čtvrtfinále soutěže. Ve svých 21 letech má již na svém kontě 50 startů za reprezentaci Norska.

Amandine Henry (Lyon/Portland Thorns/Francie) je šestadvacetiletá záložnice se podílela na úspěchu Lyonu společně s Hegerberg. Její sezonu trochu brzdila zranění. Reprezentovala Francii na olympiádě v Riu. Z Lyonu v létě přestoupila do Portlandu v USA.

Dzsenifer Marozsán (FFC Frankfurt/Lyon/Německo) je čerstvou olympijskou vítězkou, ve finále byla u obou branek, jeden z jejích přímých kopů zaletěl do branky přímo, druhý po teči od švédské obrany. Ve Frankfurtu se sezona nevydařila, přesto si záložníci vyhlédl Lyon jako svoji letní posilu.

Za Českou republiku hlasuje v anketě redaktor Czech 4 Sport Ondřej Zlámal, v tomto roce není členem komise přímo v Monaku, ale svůj hlas odevzdá online.