Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Kateřina Svitková: Osm hodin fotbalu denně

svitule.jpg foto: Pavel Jiřík

Kateřina Svitková přestoupila před novou sezonou do anglického West Hamu. Má za sebou už také první dva zápasy v první lize. Se svými dojmy se podělila na reprezentačním srazu, kam přijela odehrát dva klíčové duely kvalifikace proti Polsku. Ten první tento pátek v Chomutově se hraje bez diváků, ale od 18:15 ho můžete sledovat na ČT Sport.

Dlouho jste na reprezentačním srazu nebyla. Jak jste se na něj těšila?

„Vzhledem k tomu, že jsem na něj nemohla odjet předtím, tak jsem se těšila o to víc. Mohla jsem zase mluvit s českými spoluhráčkami, což mi trochu chybí, protože jsem už byla pryč docela dlouho."

Jaké byla cesta zpátky do Čech?

„Letěla jsem až den po zápase, takže to nebylo tak hrozné, ale vůbec jsem se nezastavila. Časově je to určitě náročnější, než když žijete v Česku."

V létě jste přestoupila do West Hamu, jaká byla aklimatizace v týmu?

„Myslím si, že mě tým přijal, všechny holky jsou hrozně hodné a pomáhají mi. Nemůžu si na nic stěžovat."

Co bylo na stěhování se do jiné země a jiného klubu nejtěžší?

„Určitě jazyk. Ta jazyková bariéra není tak velká. Domluvím se, ale když chci rychle něco říct například při tréninku, tak je to trošku těžší."

Splnil přestup vaše očekávání nebo vás tam něco překvapilo?

„Nečekala jsem, že budu v tréninkovém centru trávit osm hodin denně. Upřímně jsem myslela, že to bude trošku kratší. Jinak mě asi nepřekvapilo nic. Jsem velice spokojená, je to spíše nad má očekávání."

Co říkáte na zázemí v klubu? Jak byste ho popsala?

„Klubové zázemí je úplně perfektní, nemůžu si tam na nic stěžovat. Tréninkový den probíhá tak, že přijdeme do centra, máme tam připravenou snídani, potom máme setkání s trenérem a rozcvičku v hale. Pak už se pokračuje na trénink. Máme k dispozici dvě travnatá hřiště, která se sekají každé ráno, takže je tam vždy perfektně připravená plocha. Po tréninku máme oběd, znovu setkání s trenérem a jdeme do posilovny. V kabině máme ještě studený a horký bazén, takže pro regeneraci je to úplně nejlepší."

Máte v týmu spoustu nových hráček. Jak to vnímáte?

„Máme teď kvůli pár zraněním spoustu mladých hráček, u kterých nevím, jestli nepůjdou do mládežnických týmů. Je tam hodně velká konkurence a kádr je rozhodně širší než tady v Česku. Tým je složený z hráček z různých zemí, takže ho máme hodně pestrý. Bylo fajn, že jsem nebyla jediná, která tam přišla."

Zmínila jste, že máte v týmu velkou konkurenci. Jak vidíte svou pozici v týmu?

„Je to dobře, protože ze sebe člověk musí vydat to nejlepší a odjet každý trénink na sto procent. Myslím si, že tenhle příštup se u mě ale nemění, měla jsem to takhle i ve Slavii."

 Úvod sezony vám moc nevyšel. Jak hodnotíte první zápasy v anglické nejvyšší soutěži?

„Myslím si, že bod z Tottenhamu byl v prvním zápase dobrý. Hráli jsme dobře a měli jsme šance. Druhý zápas s Arsenalem nám nevyšel, staly se tam věci, které by se neměly stávat. Můžeme se z toho jen poučit a myslím si, že trenéři určitě něco vymyslí. V trénincích makáme na sto procent a všechno je, jak má být. Bohužel v tom zápase se všechno špatné sešlo a dopadlo to takhle."

Se Slavií vám zápas s Arsenalem také nevyšel. Není to pro vás trochu noční můra?

„To ne. Se Slavií i s West Hamem jsme dostali blbé góly po vlastních chybách. Nebylo to, tak že by nás Arsenal roznesl na kopytech."

Na co se v trénincích nejvíc soustředíte?

„Hodně se mi líbí, že jsou tréninky rozmanité a soustředíme se téměř na všechno. Opravdu je to pro mě výborné místo, které mi pomůže k tomu, abych se jako fotbalistka rozvíjela. Největší problém mi ale dělá ta rychlost a orientace na hřišti. Hodně pracuji na tom, abych se neustále koukala kolem sebe a věděla, kde hráčky jsou."

Slavia své první derby se Spartou úplně nezvládla. Jak to jako bývalá dlouholetá hráčka hodnotíte?

„Derby jsem sledovala, je to největší událost u nás. Bohužel to holkám nevyšlo. Bylo to smutné se na to koukat, protože jsem jim hodně přála vítězství. Dopadlo to, jak to dopadlo a uvidíme, jak se s tím holky poperou. Věřím tomu, že na to mají, a ještě to otočí, protože před sebou stále mají spoustu zápasů. Budu jim držet palce."

 Máte před sebou reprezentační utkání s Polskem. Co bude důležité udělat, abyste ho zvládli?

„Důležité bude asi všechno. Bude především záležet na disciplíně. Musí se nám také dařit střílet z dálky a proměňovat standardní situace, protože Polky budou hrát určitě odzadu a budou kvalitně bránit. Tohle bude rozhodovat. Ještě bude důležité to, jak se popasujeme s jejich rychlými protiútoky."

Jak vnímáte současnou dobu a všechny ty zákazy a nařízení ve fotbale?

„Pro všechny je to stejné a musíme se s tím popasovat. Samozřejmě bych se jako kdokoliv jiný ráda vrátila do normálního života, ale bohužel nás to takhle potkalo a nikdo neví, kdy to skončí. Všichni si můžeme jen přát, aby to skončilo co nejdříve."