Služby
| autor: Martin Boška

Kateřina Svitková obhájila vítězství v anketě Fotbalistka roku

Kateřina Svitková_kalendář.jpg foto: Ondřej Pýcha

Již počtvrté zvítězila Kateřina Svitková v anketě Fotbalistka roku. Po prvním prvenství z roku 2015 a následné dvouleté pauza přidala hráčka již třetí vítezství v řadě a další obhajobu.

Fotbalistka anglického West Hamu navázala na své mužské kolegy z týmu Tomáše Součka a Vladimíra Coufala, kteří se v rámci ankety Fotbalista roku umístili také na dvou nejvyšších příčkách. To dokazuje fakt, že se českým fotbalistkám a fotbalistům v týmu kladivářů opravdu daří.

Rodačka z Plzně, která před třemi dny oslavila pětadvacáté narozeniny přestoupila do Anglie stejně jako Souček s Coufalem z pražské Slavie. V té ještě v loňské sezoně získala s třiadvaceti brankami titul nejlepší střelkyně a o sezonu dříve obdržela jako jediná fotbalistka nominaci na gól sezony UEFA.

Záložnice změnila klubové barvy loni v létě a od té doby se stala v týmu stabilní oporou, což potvrdila i vstřelenými góly v posledních zápasech. Mimo to je Svitková dlouhodobě klíčovou hráčkou a hvězdou ženské reprezentace, se kterou nedávno vykopala postup do baráže o Mistrovství Evropy.

Vyhlášení tradiční ankety proběhlo letos trochu netradičním způsobem. Kvůli hygienickým opatřením se uskutečnilo na probíhajícím reprezentačním srazu a divákům bylo vysíláno Českou televizí.

 

Konečné pořadí ankety Fotbalistka roku 2020:

1. Kateřina Svitková (West Ham United) 229 hlasů

2. Andrea Stašková (Juventus Turín) 201 hlasů

3. Lucie Martínková (Sparta Praha) 198 hlasů

Další pořadí: 4. Barbora Votíková (Slavia) 160, 5. Kamila Dubcová (Sassuolo) 148, 6. Eva Bartoňová (Inter Milán), 7. Klára Cahynová (Postupim / Slavia) 121, 8. Petra Bertholdová (Sparta) 114, 9. Petra Vyštejnová (Sparta) 93, 10. Eliška Sonntagová (Sparta) 88, 11. Tereza Szewieczková (Slavia) 87.