Služby
| autor: CZECH 4 SPORT

Karel Rada: Propagace ženského fotbalu je důležitá

foto: Pavel Jiřík

Trenér ženské fotbalové reprezentace Karel Rada velice rád podpořil kampaň FAČR z názvem #holkytaky. Stalo se tak před blížícím se rozjezdem kvalifikace na UEFA Women´s EURO ve kterém jeho svěřenkyně na úvod změří sily s Moldavskem a Polskem. 

Jak se Vám líbí tato kampaň?

„Je to super. Je to jednoduchá a výstižná kampaň, která je dost dobře aplikovatelná především pro sociální sítě. Podpora svazu je důležitá pro rozvíjení ženského fotbalu, abychom mohli stíhat okolní země."

Je ženský fotbal to, v čem jste se našel?

„V ženském fotbalu působím jedenáctým rokem. Od trénování mládežnických kategorií jsem se propracoval až k ženské reprezentaci. Důležitá je spolupráce s kluby a profesionalizace. Dnešním hráčkám patří obrovský dík, za to na jaké úrovni ten fotbal hrají, když zároveň musí chodit do práce nebo studovat."

Dokážete si představit, že byste v budoucnu trénoval muže?

„Nikdy neříkej nikdy. Momentálně se však věnuji ženskému fotbalu, který mě baví, a nemám v plánu to měnit."

Trenéři ženských reprezentací hovoří o tom, že to trénování má svá specifika. Vidíte to podobně?

„Tak samozřejmě to svá specifika má. Neustále se srovnává ženský fotbal s tím mužským, ale v žádném sportu se nemohou tato dvě odvětví srovnávat. V ženském fotbalu nelze najít tu sílu, rychlost nebo dynamiku jako v tom mužském, ale je to o zlepšování hráček po technické a taktické stránce."

Hovoří se zde o určitém posunu ženského fotbalu. Včerejší zápas evropského superpoháru pískala žena. Zaregistroval jste to a jak to hodnotíte?

„Určitě jsem to zaregistroval a hodnotím to jedině pozitivně. Pro ženy je to obrovský posun, ten fotbal je rychlejší a následuje rychlejší rozhodování. Pro ženský fotbal je to jedině dobře, že získá zkušenosti z toho mužského."

Vidíte ten pokrok ženského fotbalu za tu dobu, co v něm působíte?

„Je to samozřejmě velice vidět. Ať už v propagaci nebo kvalitě hráček je vidět velký posun. Ženský fotbal se neustále pomalými kroky posouvá. Propagace je pro zvýšení úrovně ženského fotbalu důležitá a dnešní projekt tomu určitě pomáhá."