Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Karel Rada před velkou trenérskou výzvou

radaweb.jpg foto: Pavel Jiřík ml.

Zažil finále UEFA EURO, reprezentaci, evropské poháry, hrál v Turecku a v Německu. Karla Radu čeká ale v nadcházejících dnech další, a nutno říct, v lecčem jedinečná, výzva – povede české fotbalistky do 17 let na první velké akci ženského fotbalu pořádané u nás – na UEFA WU17 EURO. Jak si jeho svěřenkyně s přetěžkou skupinou plnou favoritek celého šampionátu poradí? Začíná se v úterý od 11 hodin ve Štruncových sadech zápasem proti Francii. A má být plný stadion.

 

Co se dá říct o síle prvního soupeře ve skupině?

Francie má individuálně velmi dobře vybavené hráčky, hrají technicky i takticky dobře, vyznávají rychlý a přímočarý fotbal s velmi dobrou střelou ze střední vzdálenosti. Komplexně je to velmi dobrý tým.

Jakou taktiku jste proti tak silnému soupeři připravil?

Chystáme se na to, viděli jsme je na videu. Jedna věc je to, co chceme hrát, druhá pak to, do čeho vás soupeř svojí kvalitou pustí. Svoji roli sehraje i vývoj utkání, to jak holky na atmosféru dokáží zareagovat, jak se srovnají se soupeřem, s tlakem okolo, s atmosférou.

Čeká se šest tisíc diváků, máte představu, jak na to holky zareagují?

My se je na to snažíme připravit, chceme, aby si to spíš užívaly, než aby to na ně dolehlo tou druhou stranou. Nikdo z nich před takovou kulisou nehrál. To v této kategorii nehrála ani řada kluků. Přesto holky musí ukázat to, co umí, to nejlepší. Nesmí mít z toho velký stres, ani z publika, ani z toho, kolik se na ně přijede podívat rodinných příslušníků. Pracujeme i na mentální stránce. Pouštěli jsme jim záznamy s nabitými stadiony, aby si to dovedly představit, co je čeká.

Sestavu už máte promyšlenou?

Máme tam jednou místo, nad kterým ještě přemýšlíme.

UEFA bude zkoušet možnost pro trenéry využít čtvrtého střídání během prodloužení u vyřazovacích zápasů, líbí se vám to?

Já bych byl pro to, abychom tuto možnost v této kategorii měli i v běžných utkáních. Byla by to možnost pro další hráčky dostat se do hry.

Druhý experiment se týká penaltového rozstřelu, kde se budou střídat začínající týmy. Důvodem je to, že první tým měl příliš velkou výhodu. Co říkáte na tohle?

Je pravda, že při penaltách je pod obrovským tlakem každý fotbalista, i velká jména s tím mají problém. Je to velké vypětí pro hráčky. Proč to nevyzkoušet. Není to nic proti ničemu, prohodí se v každé sérii pořadí, uvidí se, jak to bude fungovat.

Jaké to je pro vás, že se bude hrát právě tam, kde jste vlastně doma?

Začínal jsem s fotbalem v západních Čechách, jsem ze Stráže u Tachova, tímto regionem jsem procházel do svým osmnácti let. V dorostu jsem hrál za Škodovku Plzeň. Je to moje rodiště, o to víc je to pro mne důležitější.

Ocitli jste se ve skupině smrti stejně jako vy v roce 1996 na EURO…

Někdy to holkám i připomeneme, ale ony si ty informace už určitě i našly. Já jsem Španělsko i Německo považoval za velké favority celého šampionátu. Francie má ale velmi kvalitní tým, může tyto favority hodně potrápit. Čekám na ten první zápas, uvidíme, co nám to přinese. Konfrontaci na hřišti žádné video nenahradí.

Jak se vám bude před zápasem usínat?

Uvidím, co se mi bude nakonec honit hlavou, možná se mi o tom bude zdát a budu to řešit i ve snu. Ale třeba se mi bude zdát něco úplně jiného a odpočinu si od toho.

Proč by se měli diváci přijít podívat?

Jsou tady nejlepší evropské týmy této kategorie, myslím si, že i samotné fotbalistky mají co ukázat. Už taky něco dovedou, ženský fotbal trochu u nás ještě za vyspělejší Evropou zaostává, tam je pohled na ženský fotbal jiný. Právě teď se mohou všichni přesvědčit o tom, jak kvalitní ženský fotbal může být. A podpořit náš tým.