Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Karel Poborský: Olympijský park na Lipně – výborná zpráva pro jižní Čechy

P1360620.JPG foto: Ondřej Zlámal

Byl jedním z těch, kteří na tiskové konferenci v krásném prostředí City Tower na Pankráci představili nejnovější projekt ČOV – olympijský park během her v Riu. Ten vyroste v jeho rodném jihočeském kraji – na Lipně. Karel Poborský při této příležitosti představil také projekt fotbalových akademií a promluvil s námi o současném neradostném stavu fotbalového Dynama.

Co vás na projektu olympijského parku na Lipně nejvíc těší?

Jsem rád, že v rámci projektu se vybudují další sportoviště. To přivede lidi blíže ke sportu, a to já vždycky osobně vítám. Jsem samozřejmě rád, že to bude v jižních Čechách, protože to mám kousek autem, navíc tam není problém s ubytováním. Jsem rád, že se jižní Čechy, které jsou stále trochu zapomenuté, budou takto výrazně prezentovat.

Myslíte, že budete mít chuť se podívat do onoho centra dění?

Určitě, protože park na Letné měl výbornou atmosféru a své kouzlo a já nevidím důvod, proč by to u nás mělo být jinak. Určitě se přijedu rád podívat.

Zmínil jste projekt na podporu jihočeského fotbalu, o co se jedná?

Je to projekt fotbalové asociace, který funguje v Jihlavě a v Plzni. Pro příští rok by měl být v Budějovicích, Havířově a možná v Olomouci. Nejvíce šikovné žáky mezi 8. – 9. třídou ZŠ vezmou z kraje a pozvou je do této akademie. Nejlepší na tom je, že tito kluci nebudou muset nikam přestupovat, takže odpadá ten kolikrát nepříjemný faktor peněz. Kluci vždy přijedou v pondělí do školy v Budějovicích, kde absolvují týdenní cyklus s profesionálními trenéry, kterých je na tyto 2 ročníky až osm. V pátek po škole se mají vrátit do svého mateřského klubu, kde odehrají zápas a zase v pondělí se vrátí. Jde o to zkvalitnit fotbal a pomoci těm lepším být nejlepšími.

Jaký jste už zaznamenali o projekt zájem?
Máme jihočeské výběry. V nejbližší době se bude podepisovat memorandum, na kterém jsme pracovali půl roku jak na kraji, tak na městě. V součinnosti s tím pracoval na tomto projektu i pan Pelta za asociaci. Hráče už máme vytipované, ale nechtěli jsme zatím nikoho kontaktovat, abychom se zbytečně nepředbíhali. Plnou odezvu tedy zatím nemáme, ačkoliv máme nějaké poznatky, nebo reakce lidí, kteří se o tom baví, a my cítíme, že to má smysl a jsme přesvědčeni, že to bude dlouhodobý projekt, který uspěje.

V jižních Čechách se fotbalu moc nedaří, mladí hráči často odcházejí jinam. Budete to chtít napravit?
Samozřejmě. Spousta hráčů odchází z tohoto regionu již v mladém věku. Od Písku dál se kluci koukají po Praze a my se budeme snažit, aby ti kluci zůstali ve svých mateřských klubech.

Ono se to nepřímo projevuje i na tom, jak na tom je teď Dynamo..
Vypadá to bohužel smutně, jsme u absolutního dna. Jinak to nelze hodnotit. Po minulé sezoně, kdy jsme sestoupili, jsme si sice nedávali jako primární cíl postup, ale mysleli jsme si, že budeme hrát o špičku tabulky. Že budeme na této pozici jsme si nepředstavovali a teď je naším nejbližším cílem se odlepit do klidnějších vod.

Vraťme se ještě k olympijskému parku, je pro jižní Čechy velká událost..
Určitě. Jihočeský region je, když to tak řeknu, za větrem. Je k němu daleko odevšud a je lehce opomíjen a já doufám, že takhle významný projekt ukáže, že Jihočeský kraj je dobrý, čistý a že všichni uvidí, že také umíme sportovat.

Máte představu o tom, zda se v OP bude hrát fotbal?
Zatím se bavíme hodně okrajově, nicméně můžu potvrdit, že se bude hrát plážový fotbal. Měly by tu být i dětské turnaje, ale finální podobu ještě nemáme. Fotbal ale bude určitě zastoupen.

Na přípravě rozhovoru se podílel Lukáš Procházka.