Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Zápisník Karla Krejčího: Plzeň a Spartu čekají zlomové zápasy sezony

zapisnik.png

Máme odehraná dvě ligová kola nové sezony a rád bych se s vámi opět podělil o mé postřehy ze zelených trávníků. Na serveru Czech 4 Sport tedy i na podzim budete pravidelně nacházet můj ligový zápisník. Pokusím se vždy okomentovat vybrané momenty ligového kola a doufám, že pro Vás pravidelná rubrika bude zajímavá. Tentokrát se zaměřím na pohárové zástupce.

Viktorku Plzeň čeká odveta s Maccabi, což je zápas, který může rozhodnout o úspěšnosti celé sezony. Prožil jsem to na vlastní kůži a vím, že v takovou chvíli jde liga malinko stranou. Změn bylo v zápase na Dukle poměrně hodně, přesto podle mě tým podal dobrý výkon. Hlavně pro diváky to byl atraktivní zápas, viděli kombinační útočný fotbal z obou stran. Plzeň měla asi šest gólovek a navíc penaltu, zradila ji však koncovka. Pošetřila však díly na středeční pohárovou odvetu, což je pro ni jednoznačně priorita číslo jedna. O nějaké nervozitě z důležitého utkání bych nemluvil, Plzeň má s předkoly bohaté zkušenosti. Kluci už vědí, o co jde a všechno tomu přizpůsobí. Navíc budou mít v zádech plný stadion.

Sparta přes léto změnila rozestavení. V prvním ostrém zápase v Jihlavě to byl rozpačitý výkon, v Moskvě se už dostala na slušnou úroveň. Směrem dopředu je Sparta opravdu hodně nebezpečná, v odvetě s CSKA si ale musí dát pozor na brejky, soupeř má hodně rychlé hráče a pouštět je do šancí by nebylo dobré. Jsem přesvědčený, že bude Letná vyprodaná a požene Spartu za postupem. Pro celý český fotbal by bylo skvělé, pokud by se dál dostalo co nejvíce týmů. Samozřejmě i pro reprezentaci je důležité, aby se hráči porovnávali v evropském měřítku, česká liga je v tomto ohledu přeci jen trochu málo. Tím ale nechci v žádném případě snižovat její úroveň, ale všichni asi víme, že v pohárech se hraje ještě o level výše. V domácím zápase s Ostravou rovněž trochu šetřili hráče, výkon nebyl asi úplně optimální, přesto získala Sparta tři body. Soupeř si ale vypracoval poměrně dost šancí, což si Sparta musí pohlídat.

V daleko komplikovanější situaci je Jablonec. Po nešťastné prohře s Kodaní bylo vidět velké zklamání. Podle mě je současná Kodaň hratelným soupeřem. Když jsme přes ni postupovali s Plzní do Ligy mistrů, přišla mi daleko silnější, teď dává dost prostoru mladým hráčům. Jablonec sice měl převahu, ale neprosadil se gólově, navíc ho zabrzdila červená karta. V odvetě musí hrát naplno dopředu a střílet góly, šanci na postup bych ale viděl tak na třicet procent. V lize proti Bohemce jsem čekal jasné vítězství domácích, remíza mě celkem překvapila.

Liberec jsem viděl v Edenu na vlastní oči a v poslední době jsem ho celkem sledoval. Po příchodu trenéra Trpišovského, který si s sebou vzal realizační tým ze Žižkova, se jim podařilo rozšířit kádr a myslím si, že budou čeřit vody. Směrem dopředu má Liberec opravdu šikovné hráče a je schopný vstřelit gól i v odvetě v Izraeli. Škoda, že doma zvítězil jen 2:1…I pro reprezentaci jsou v kádru Liberce určitě zajímavá hráči, třeba Šural s Pavelkou.

Jak už jsem řekl, moc bych si přál, abychom ve čtvrtek večer měli co nejvíce postupujících týmů.

Na závěr bych přidal ještě jednu osobní vzpomínku. Liga má po dvou kolech překvapivého lídra ze Zlína, kde jsem dva roky kopal ligu, takže mám ke klubu určitý vztah. Bob Páník odvedl dobrou práci, tým je hodně kompaktní a na hráčích je vidět, že jsou hladoví. Možná dvě třetině kádru nikdy ligu nehrálo a této šance si váží. Ve třetím kole ale jedou na Spartu, což pro ně bude pořádná zkouška.

 

Přeji všem úspěšný týden,

Karel Krejčí