Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Karel Krejčí: Dres Viktorky? Pro všechny obrovský závazek

P1340485.JPG foto: Foto: Ondřej Zlámal

Po dvou letech se vrátil na trenérskou lavičku Plzně, a ta pod jeho vedením ožila.  Šestačtyřicetiletý KAREL KREJČÍ dotáhl Viktorii do základní skupiny Evropské ligy, v lize neprohrál ani jeden zápas a Viktorka se opět dotáhla na čelo tabulky. Kromě toho působí i jako asistent Pavla Vrby u nároďáku. Nejen o pořádně nabitém programu mluví v exkluzivním rozhovoru pro Czech 4 Sport.


Jak zvládáte náročný podzimní program?

Zápasů je spousta, to znamená i hodně práce. Jsou dny, kdy pracuji kolem dvanácti hodin. Připravuji tréninky, hodně času trávím u videa. Mužstvo musí být vždy stoprocentně nachystané, vědět všechno o soupeři i o vlastní hře. Tady se žádné chyby netolerují, jsme v profesionálním fotbale. Vlastně je pořád na čem pracovat. Energii mi dodávají dobré výsledky. Občas jsem večer dost vyždímaný, ale když se daří, jde všechno lépe.

Jak vypadá váš pracovní den?

Sled zápasů je rychlý, do toho příprava tréninků, video, nenudím se. (směje se)

Dáváte přípravě u videa velkou váhu?

Je to nezbytná a důležitá součást přípravy. Video vám ukáže věci, kterých si během zápasu nevšimnete, třeba kvůli emocím nebo jinému úhlu. Dají se na něm vypozorovat prostorové věci v útočné i obranné fázi.

Máte střihače?

Střihám si zápasy sám. Společně s kolegy se snažíme pracovat s hráči po skupinkách podle postů. Zveme je na video. Musíme společně udělat maximum pro úspěch.

Jak velká to pro vás byla změna po příchodu do Viktorie?

Obrovská. Všechno se seběhlo tak rychle, že zpočátku člověk ani neměl moc čas přemýšlet. Ale už mám zkušenosti, v minulosti jsem nějaké ligové nabídky odmítl. Ta z Plzně se ale odmítnout nedala. Byla to pro mě obrovská výzva. Víceméně jsme se s klubem dohodli hned na první schůzce, tedy čtyři dny před důležitým utkáním s Vojvodinou Novi Sad. Ještě tři dny před tím jsem na videu studoval soupeře pro reprezentaci a najednou přede mnou stálo poslední předkolo Evropské ligy. Hektika tedy byla obrovská.

Stačil jste se s někým poradit?

Samozřejmě s rodinou. Bylo jasné, že pokud nabídku přijmu, moc volného času mít nebudu. Ale rodina mi fandí a podpořila mě.

Váš syn kope divizi v Klatovech. Co tomu říkal on?

To bylo o celé rodině, vždyť manželka to teď má doma celé na starosti. Když jsem byl u nároďáku, tak si na mě trochu víc zvykli, teď se domů dostanu tak jednou za tři dny, jinak jsme na cestách a po hotelích. Jejich podpora pro mě byla strašně důležitá. Samozřejmě jsem měl telefonát i s Pavlem Vrbou, který mi vyšel vstříc, stejně jako vedení svazu. Za to jim ještě jednou děkuji.

Do realizačního týmu jste si vzal Pavla Horvátha a Kamila Tobiáše. Jak jste se rozhodoval?

Přemýšlel jsem, koho s sebou. Zůstal pouze Zdeněk Bečka a kondiční kouč Michal Rukavička. K nim jsem oslovil Pavla Horvátha, což je velká persona, má autoritu u hráčů a každý jeho názor má hlavu i patu. Kamila Tobiáše znám delší dobu z Příbrami a byly na něj samé pozitivní reference. Je to mladý perspektivní trenér. A zapomenout nesmím ani na trenér gólmanů Martina Ticháčka, velkého Plzeňáka a pracanta. Zdá se mi, že máme realizační tým velmi dobře poskládaný.

Co od asistentů vyžadujete?

Stejné věci, jako jsem dělal coby asistent já. Vyžaduju po nich oponenturu, nechci pouhé “kejvače”. Chci slyšet protinázor, pokud jej v nějaké situaci mají. To je pro každého trenéra nesmírně důležité. Jinak máme velmi podobné vnímání fotbalu.

Jak funguje klubová příprava během reprezentačních srazů, kdy jste k dispozici Pavlu Vrbovi?

Nastavili jsme si jasná pravidla. S kondičním trenérem připravuji pán na dva týdny. V prvním se zaměřením na kondiční složku, ve druhém herní věci. A od toho tam mám asistenty, kterým věřím. Kluci sami cítí, že potřebují během pauzy potrénovat, zápasů v poháru i v lize je hodně. Přistupují k tomu dobře a já můžu být denně v kontaktu po telefonu. Informovaný tedy jsem. A reprezentanty mám pod kontrolou na srazu.

Je velký rozdíl mezi postem asistenta a hlavního kouče?

Obrovský. Jako hlavní kouč jdete s kůží na trh. Asistenti jsou od toho, aby vytvářeli servis okolo. Snažím se kluky motivovat, aby si vážili toho, že mohou hrát v Plzni. Obléci dres Viktorky je obrovský závazek a stejně tak je tomu i pro trenéra. Doufám, že budeme pokračovat v dobrých výkonech.

Hned po srazu se kolotoč zápasů opět rychle roztočí.

Čekají nás těžké duely v lize i Evropské lize. Máme před sebou dva důležité zápasy s Rapidem Vídeň, které mohou napovědět, jestli přečkáme v pohárech zimu. Nikdo nám nedá nic zadarmo, vše si musíme odmakat.