Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Karel Jarolím: Nesmíme se Němců bát

P1540543.JPG foto: Ondřej Zlámal

Karla Jarolíma čeká druhý sraz v roli trenéra národního týmu, během kterého změří síly s Německem a Ázerbájdžánem. Na otázky novinářů odpovídal po zahájení srazu v pražském NH Hotelu se svým typickým humorem.

V jakém zdravotním stavu dorazili hráči na sraz?

Drobné problémy měl Martin Frýdek, možná Filip Novák, ale není to nic zásadního, co by jim zabránilo zůstat v nominaci.

Už jste se rozhodl, jak doplníte kádr?

Řešíme to, zvažujeme varianty na základě postů. V nejbližší době to oznámíme. Jedná se o levého záložník, útočník a středový hráč. Nechte se překvapit, třeba jsme něco vymysleli. Nebudeme to dělat na základě jednoho utkání.

Co je před tak těžkým soupeřem nejdůležitější udělat?

Všichni víme, co nás čeká, nejvíc by si to měli uvědomit hráči, ale my taky. Budeme se snažit je připravit tak, abychom Němcům nevytvořili komfortní prostředí, které by jim vyhovovalo. To znamená, že musíme být aktivní ve všech činnostech, dobře organizovaní. Obranný blok musí být kompaktní, ale je nutné být nebezpečný směrem dopředu. Musíme být odvážní, nemůžeme se bát.

Máte ze své kariéry nějaký zápas, kdy jste čelil podobnému soupeři?

Těžko říct. Německo je mimořádné mužstvo, které je silné vlastně ve všem. Třeba se nám podaří poodhalit nějakou slabinku a snažit se toho využít. Ale na tak silného soupeře si nevzpomínám.

Jak byste charakterizoval nominované útočníky?

Patrik Schick je jiný typ útočníka než Tomáš Necid nebo Milan Škoda. Tím, že podával kvalitní výkony v jedenadvacítce si zasloužil nominaci. Matěj Vydra a Václav Kadlec jsou typy brejkových hráčů a nakonec to i Václav prokázal v zápase proti Interu Milán. Začal hrát pravidelně v poslední době, jsem rád, že mu to tam padá.

Kdysi jsme v Německu tři nula vyhráli….

To už je dávno….asi ten zápas trochu podcenili, kéž by se to stalo i v sobotu, ale moc tomu nevěřím, ale bude záležet i na nás, jak tomu dokážeme čelit. Kdybychom nebyli nebezpeční směrem dopředu, tak by to bylo špatné. Je to obrovská výzva, můžeme jen překvapit.

Jak důležité je, že se vrátil Tomáš Sivok?

Je to důležitý hráč, který umí dirigovat obranu, na to budu spoléhat.

Německo tvoří svůj národní tým deset let…

Ja se budu snažit taky tvořit. Nevím, jestli deset let, to si nejsem úplně jistý. Máme na to míň času, ale třeba se je pokusíme něčím zaskočit.

Jaký máte vztah k Hamburku?

Mám tam k tomu vztah, byl jsem tam na Davidově rozlučce, fandil jsem mu. Bylo v plánu, aby jel s námi, ale v pondělí dělá závěrečné zkoušky, chce se na ně připravit.

Máte v kádru Milana Petrželu, vzpomenete si na vaše první setkání na Slovácku?

To už si ani nevzpomínám. Vím, že tam tehdy přišel klučík a já jsem říkal, jestli neposlali někoho jiného. Měl ještě takové tílko….vypadal jako žáček ne jako dorostenec. Brzy nás z toho vyvedl. Byl šikovný, rychlostní typ, slušně vybavený. Je pořád stejný, já jsem trochu zestárl, ale on je stejný.

Co jste říkal na aktuální sporákové úlety některých fotbalistů?

Nemám čas se tím zabývat, abych pravdu řekl. Já pevně doufám, že to byl trošku úlet, nevěřím tomu, že by to třeba některé ženy odradilo od toho jít na náš zápas.