Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Jedenadvacítku čeká klíčový duel s Belgií

P1370237.JPG

Po dvou remízách v Lotyšsku a proti Černé Hoře má česká U21 šanci ztráty napravit. Ve čtvrtek 12. listopadu od 17 hodin hostí v Jablonci favorita skupiny z Belgie, o čtyři dny později pak letí k dalšímu kvalifikačnímu zápasu do Moldávie.  Trenér Vítězslav Lavička komentoval blížící se zápasy na nominační tiskové konferenci.

Jak byste svoji nominaci okomentoval?

 Mohli jste zaznamenat, že počet hráčů je, oproti dřívějším nominacím, nižší. To je dáno tím, že nyní nemáme tolik času na trénink jako minulý měsíc před zápasem s Černou Horou. Bylo jmenováno 16 hráčů do pole. Necháváme si v nominaci zatím jedno volné místo, které bude doplněno. Jméno hráče zveřejníme po nadcházejícím víkendu.

Václav Černý chybí v nominaci. Je stále zraněný?
Vašek už není zraněný, ale od zápasu s Černou Horou laboroval se zraněním přitahovače stehenního svalu. Podle posledních zpráv, které nám poskytli jak sám Vašek, tak lékařský tým Ajaxu, je v plném tréninku a měl by o víkendu za B tým Ajaxu odehrát svůj první zápas po zranění. I z tohoto důvodu jsme volili tuto formu nominace a uvidíme, jak se situace vyvine.

Může být Václav tedy tím hráčem, který bude dopsán mezi nominované?
Může tím hráčem samozřejmě být. V minulých zápasech nastupoval v základní sestavě, navíc proti Černé Hoře vstřelil jednu z našich branek. Jeho případná neúčast by pro nás byla jistě oslabením.

Jak vidíte situaci ve skupině?
Jak všichni víme, naše situace ve skupině je taková, že už si nemůžeme dovolit ztrácet další body. Jsme si vědomi toho, že bodové ztráty zejména proti Lotyšsku a nedávno proti Černé Hoře nám situaci zkomplikovaly. Chtěli jsme se přiblížit vedoucí Belgii. Místo toho ale nyní sledujeme situaci na druhém, třetím, čtvrtém místě ve skupině, která je velmi těsná. Následující zápasy proti Belgii a Moldavsku budou pro nás velmi důležité.

Našel jste v pozápasovém rozboru z minulého utkání věci, které se vám v zápase nelíbily?
Zápas proti Černé Hoře byl pro nás nešťastný. V poslední době můžeme být spokojeni v ofenzivě, kde jsme produktivní, a kde naše hra snese přísnější měřítka. Náš aktuální problém je v řešení obranných situací a obraně jako takové. Fotbal občas přinese zvláštní situace, ale já nepamatuji v mé trenérské kariéře, že by tým, který jsem vedl, dostal obdobnou branku, jakou jsme inkasovali v závěru utkání s Černou Horou.

Belgická reprezentace zaznamenala v posledních letech výsledkový posun směrem nahoru. Je to vidět i na její jednadvacítce?
Myslím si, že jednadvacítka je aktuálním odrazem mládežnického fotbalu a Belgie má ve všech věkových kategoriích velmi vyspělé hráče, na kterých se odráží výsledky práce s mládeží, kterou nastavila před několika lety. Je to ostatně vidět i na výsledcích v naší skupině, kde zatím Belgie potvrzuje roli favorita. My ale do utkání půjdeme s vědomím toho, že ho potřebujeme zvládnout a přestože Belgie přijede jako favorit, budeme naše hráče motivovat a připravovat k tomu, abychom zápas vyhráli.

Patrik Schick prožívá v Bohemians 1905 velmi těžké zápasy, kdy tým, ani Patrik nevstřílejí příliš branek, co se dá k němu říct?
My jsme hlavně rádi, že Patrik v Bohemians pravidelně nastupuje. Jejich celková situace není lehká. Tým se pohybuje na spodku tabulky a pro všechny, i Patrika, je těžké vstřelit gól. Z mého pohledu je ale pozitivní, že si Patrik zvyká na dospělý fotbal a že v něm dělá pokroky. Hostování v Bohemce mu bezesporu prospívá. Zatím jsou jeho poslední výkony z předchozích zápasů se lvíčkem na prsou příslibem do budoucna. Poprvé v nominaci se od léta objevuje i Lukáš Juliš, který k nám přichází s velmi dobrými referencemi ze Sparty a který vstřelil branku proti Plzni. Takže do dalšího zápasu jdeme s více variantami.

 

Rozhovor připravil Lukáš Procházka.