Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Jedenadvacítka si vyšlápla na Belgii

P1380578.JPG foto: Foto: Ondřej Zlámal

K čemu jsou kličky, zrychlení a starty v Premier League, když proti vám stojí odhodlaný, takticky výborně připravený tým. K ničemu. Fotbal je týmová hra. Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky to ve čtvrtek v Jablonci předvedli naprosto vzorovým způsobem. Porazili favorizovanou Belgii 1:0 a jsou znovu ve hře o UEFA U21 EURO v Polsku.

„Cítil jsem velké odhodlání v týmu už před zápasem,“ říkal po zaslouženém vítězství nad favoritem spokojený Lavička a vyzdvihl týmové pojetí hry. Na Lvíčata byla opravdu radost pohledět. Pokud zdatný belgický útočník jednomu hráči technickou finesou utekl, jeho spoluhráč byl připraven ho zajistit a útok zastavit. Centry, pasy za obranu, kdepak šance - vždy důsledně pokrytí nabíhající hráči. V záloze ani centimetr prostoru pro rozehrávku. Každý odskočený míč z belgické kopačky patřil důrazným mladíkům v červených dresech.

Belgičané na českou obranu nevyzráli, marně trenér Enzo Scifo protáčel křídla a střídal útočníky. Čechům navíc nahrál úvodní gól, který mazácky zařídil Patrk Schick. „Odvedl velký kus práce,“ chválil ho Lavička. Aby ne, sparťanský forward, který nyní hostuje v Bohemians Praha 1905, totiž předvedl možná svůj nejlepší výkon v seniorském fotbale. Podržel míč, napadal rozehrávající obránce, dral se do šancí.

Ono je těžké někoho nepochválit, U21 fungovala záloha, obrana i útok. Závěr zápasu navíc dohráli aktivní hrou, nikoliv poleháváním a zdržováním.

Pokud se budou mladí fotbalisté takovými výkony prezentovat i nadále, nejen že doženou ztracené body, ale taky by mohli slavit ještě mnohem sladší dlouhodobý úspěch. Chlapci, jen tak dál, hned příští týden v Moldávii.