Služby
| autor: Martin Boška

Je to naše vysvědčení, říká Poborský ke zprávě o čtyřleté činnosti fotbalových akademií

Petr Kouba - FAČR.jpg foto: Fotbalová asociace České republiky

Mládežnický projekt Regionálních fotbalových akademií zaznamenal další posun. V pátek 13. prosince představili zástupci Úseku akademií a zároveň vicemistři Evropy z roku 1996 Karel Poborský a Petr Kouba zprávu Fotbalové asociace České republiky, která popisuje činnost akademií v letech 2015-2019. Zpráva zároveň blíže představuje tento unikátní projekt.

Zpráva mapující čtyřletou činnost Regionálních fotbalových akademií prezentuje tento projekt od začátku jeho realizace, která začala v roce 2015. Co se týká konkrétních bodů zprávy, tak je přiblížena organizační struktura akademií, výběrový proces akademiků, výchovně vzdělávací proces v akademiích ale také jejich financování či cíle.

„Jestli se to tak dá říct, je to takové naše vysvědčení. Dobíhají nám memoranda, která budeme s městy a kraji prodlužovat, a tudíž nám přijde fér, že městské rady a zastupitelé uvidí naši práci,“ vysvětluje Karel Poborský, vedoucí Úseku akademií FAČR, jehož doplňuje jeho kolega Petr Kouba: „Myslím si, že široká veřejnost má právo a důvody vidět, co se v akademiích děje, protože se jedná o nákladnou záležitost. Musíme se lidem zodpovídat za to, jakou práci děláme.“

Petr Kouba se mimochodem momentálně podíilí na zavádění systému XPS, což je software vzniklý pro vylepšení a usnadnění řízení tréninků. Software nevyužívají pouze akademie nebo mládežnické reprezentace, ale je zdarma k dispozici pro všechny české fotbalové kluby, více informací k systému najdete zde https://xps.fotbal.cz/.

Součástí RFA je dlouhodobě také Akademie Cup, ve kterém se soutěží o Pohár Karla Poborského. V roce 2020 se bude konat již 4. ročník tohoto turnaje. Právě pro čtvrtý ročník byl zaveden nový systém, kterým bude turnaj probíhat.

Dříve se Akademie Cup konal ve třech hracích dnech a účastnila se ho osmička akademií a čtyři hostující kluby. V minulosti na turnaj zavítal například skotský Glasgow Rangers. Čtvrtý ročník se odehraje v červnu 2020 a hrací systém bude rozdělen do dvou fází. V té první se proti sobě postaví 8.-10. června v Nymburce pouze samotné akademie. Z první fáze vzejde vytvořený elitní výběr složený z 20 až 22 nejlepších hráčů regionálních akademií. Druhá fáze turnaje se uskuteční 15.-17. června v Praze a zúčastní se jí již zmíněný elitní výběr akademiků, Sparta, Slavia a Glasgow Rangers.

„Do první fáze jsme záměrně nezvali hosty, abychom viděli reálný stav, kam se hráči během těch dvou let v akademiích posunuli. Chceme sledovat individuální výkony, na něž se zaměří i trenéři mládežnických reprezentací, a pak vybrat ty nejlepší, kteří si zahrají finálový turnaj v Praze,“ doplňuje Karel Poborský.

Více informací k celému projektu fotbalových akademií naleznete na webových stránkách akademie.fotbal.cz.