Vyhledávání
| autor: Martin Boška

Jaroslav Kolář vydává knihu k výročí fotbalového poháru

Kolář kniha - FAČR.jpg foto: Fotbalová asociace České republiky

Český fotbalový pohár letos oslaví důležité výročí. Přesně před šedesáti lety byla přivedena na svět tato soutěž, která dnes již patří k neodmyslitelným součástem našeho fotbalu. Historii naší pohárové soutěže k jejímu výročí mapuje nová kniha „Fotbalový pohár".

Stejně jako se rok 1960 stal v našem fotbalovém světě jedinečným, protože přivedl na svět onu pohárovou soutěž. Stane se symbolickým i letošní rok. Jaroslav Kolář si při psaní své knihy kladl za cíl popsat všech šedesát pohárových ročníku, což se mu také povedlo.

Jak říká sám autor, který je mimo jiné bývalým mluvčím reprezentačního A týmu, trvalo to dva roky práce. Po dvou tisících hodinách práce je nyní na světě jedinečná kniha.

„Pohár u nás byl vždy Popelkou, informací bývalo poskrovnu. To se ukázalo hned, jak jsem se pustil do práce, hledat výsledky od prvních kol, informace o zápasech a fotografie týmů byla někdy skoro detektivní práce,“ říká autor o motivaci knihu napsat a komplikovaném průběhu.

„Kniha je rozdělena do šesti hlavních kapitol. V té první je Pohár dobročinnosti, ve druhé kapitole se píše o Středočeském poháru, který se hrál do roku 1936. Třetí kapitola zahrnuje období druhé světové války, kdy se hrál takzvaný Český pohár, a to poprvé v historii na celém území Čech a Moravy. 

Další kapitola se jmenuje Léta tápání, pokusů a omylů a je o tom, že v období let 1946 až 1960 se u nás hrálo pouze pět ročníků nejrůznějších forem poháru. Byl v tom neskutečný zmatek. To skončilo v roce 1960 a až pak vnikl plnohodnotný pohár, jak jej vnímáme teď. O tom, tedy o Československém a Českém poháru, hovoří poslední dvě kapitoly.“ 

„Za posledních šedesát let chybějí jen dva výsledky, z let z počátku století je jich více, ale jen u úvodních kol a to opravdu v řádu jednotek,“ upřesňuje Kolář.