Vyhledávání
| autor: Martin Boška

Jaroš: do Irska přicházím jako jednička

Jaros_13_8_20_524264.jpg foto: Sport Invest

Brankář Vítězslav Jaroš odchází z Liverpoolu na roční hostování do irského St Patrick's Athletic FC, který hraje nejvyšší domácí soutěž a v loňské sezoně se umístil přibližně ve středu tabulky. Teprve devatenáctiletý český gólman tak má možnost dostat svou první velkou příležitost v dospělém fotbale. 

Odchovanec pražské Slavie přestoupil do Liverpoolu v roce 2017. Od té doby nastoupil do řady zápasů v dresu juniorského týmu a představil se ve dvou utkáních anglického ligového poháru. Je známo, že strážcem liverpoolské svatyně je jeden z klíčových hráčů týmu Alisson Becker. Brazilec je mnohými označován za jednoho z nejlepších brankářů současného fotbalového světa. Záda mu kryje Španěl Adrian s bohatými zkušenostmi s dlouholetého působení ve West Hamu. 

Není tedy divu, že prosadit se v jednom z předních světových klubů není pro mladého brankáře snadné, a tak je velice přívětivou zprávou, že se talentovaný Jaroš chystá na své první hostování do klubu, který mu nabízí příležitost ukázat, co v něm je a získat nové zkušenosti.

Jdete hostovat z Liverpoolu do irského St. Patrick`s, abyste mohl pravidelně chytat a sbírat zkušenosti s dospělým fotbalem. Jak tuto změnu vidíte?
Moc se na to těším. Potřebuji především odehrát co nejvíce zápasů v dospělém fotbale. Jelikož jsem v Liverpoolu trénoval s prvním týmem a chodil jsem na jeho lavičku, odehrál jsem za mládežnická mužstva jen asi pět zápasů. A to není tolik, kolik bych teď potřeboval. Tréninky s áčkem jsou super, ale trénujeme proto, abychom byli co nejlepší v zápasech. Bez zápasů to není ono. Teď chci co nejvíce chytat, abych získal zkušenosti a v budoucnu mohl bojovat o svou šanci v Liverpoolu.

 

Už jste měl možnost zjišťovat si informace o svém novém klubu?
Bavil jsme se s trenérem a trenérem brankářů. Je to tradiční a úspěšný irský tým. Minulý rok skončili v půlce tabulky, letos mají ambice určitě vyšší.

 

Odešla jim brankářská jednička Brendan Clarke, takže je předpoklad, že budete vy novou jedničkou?
Řekli mi, že přicházím jako jednička, ale samozřejmě budu muset podávat výkony, abych se na pozici jedničky udržel. Nemám nic zaručeného.

 

Irská liga se hraje systémem jaro-podzim, berete to jako výhodu?
Určitě je to dobré v tom, že budu v týmu od začátku nového ročníku, než kdybych přišel do jiného klubu v půlce rozehrané sezony, jak je tomu ve většině evropských lig.

 

Kvůli epidemii se ale start irské ligy odložil. Už se ví, kdy začnete hrát?
Mělo by se začínat 19. března. Dává možnost s novými spoluhráči se lépe poznat a sehrát, než nám soutěž začne.

 

Už máte představu, kdy se k novému týmu připojíte?

V úterý jsem dorazil do Irska a čeká mě povinná izolace, aby byla jistota, že nejsem nemocný. Do tréninku bych se měl zapojit sedmého února.

 

Mnoho lidí v Česku irskou ligu nesleduje. Máte vy představu o její kvalitě?
Dle hodnocení tady na ostrovech má horní polovina tabulky kvalitu odpovídající třetí anglické lize. Na první hostování to je pro mě dobrá úroveň. V Premier League většinou chodí mladí kluci hostovat do třetí anglické ligy, takže se to dá srovnávat.

 

Co vám k hostování říkali v Liverpoolu?
Řekli mi, že hrát pravidelně bude dobré pro můj další vývoj. Mám se soustředit jen na fotbal a zápasy a pak se uvidí, co dál.

 

Půjde o hostování na celou sezonu 2021?
Zatím ano. Je tam však klauzule, že se dá přerušit z obou stran. Ale naplánované je to až do konce sezony. Do Liverpoolu bych se tak měl vrátit na konci listopadu.

 

S kým vším jste toto hostování konzultoval?
V první řadě s Luďkem Mikloškem ze Sport Investu a s trenéry brankářů u áčka Liverpoolu i třiadvacítky. Velkou roli sehrál také Michael Hollands z londýnské pobočky Sport Investu. Nebylo moc nad čím váhat. V Liverpoolu jsem moc zápasů chytat nemohl a kvůli koroně se i méně přestupuje a je méně hostování. Takže jsem byl rád za tuto možnost.

 

Když jste narazil na koronavirus, tak jaká je situace v Liverpoolu? Komplikovalo to nějak vaše pendlování mezi třiadvacítkou a áčkem?
Byla to komplikace, protože áčko má svoji bublinu. Takže když jsem šel jako hráč třiadvacítky na zápas áčka, tak jsem musel mít svoji šatnu, musel jsem jít na test a musel jsem čekat na výsledek, než jsem se mohl připojit k týmu. Co se týká běžného života, tak stejně jako jinde po světě nemůžeme dělat vše, na co jsme byli zvyklí.

 

Teď vás čeká stěhování do dalšího velkého města Dublinu. Jak na to se těšíte?
Na Dublin jsem slyšel jen samou chválu. Je to vyhlášené turistické město. Já rád cestuji a poznávám nové věci, města a kultury, takže je to samozřejmě bonus navíc.

 

Nový bude také odlišný dialekt angličtiny, jelikož irština je přeci jen trochu odlišná. Ale po zkušenosti s liverpoolským dialektem by to asi neměl být problém, že?
Sám jsem zvědavý. Záleží na tom, jak kdo má ten přízvuk silný, někomu je opravdu těžší porozumět. Na druhou stranu už jsem si v angličtině natolik jistý, že to snad zvládnu i v Dublinu.

 

 

                                                                                                                           

                                                                                                                                                Sport Invest