Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

James Dens zažil Tribunu Sever i Torcidu

dens.png foto: Archiv Jamese Dense

V 29 letech musel ukončit fotbalovou kariéru kvůli zranění kolene. U fotbalu ale zůstal, zastupuje brazilské talentované fotbalisty. James Dens ve své kariéře prošel čtyřmi evropskými kluby, tím prvním byla Slavia, pak působil také v NK Záhřeb, Hajduku a Larnace. Našemu serveru CZECH 4 SPORT poskytl původní rozhovor.  

Jak vzpomínáte na své působení ve Slavii?

Přesně si pamatuju hned příjezd do Prahy a krásný stadion v Edenu. Byl to můj první pobyt v Evropě a našel jsem na Slavii vynikající zázemí a hlavně výborné spoluhráče – legendu klubu Vladimíra Šmicera a taky Vaniaka, Pekharta, Šventa, Tavarese, Suchého a další. Hodně jsem se toho naučil. Přišly i velmi složité chvíle, ale celé působení bylo pro mne velkou školou nejenom jako pro hráče, ale i pro člověka.

Nastoupil jste do 4 ligových utkání, dal jeden gól. Nemrzí vás, že jste toho neodehrál tehdy víc?

Hrál jsem jenom ve čtyřech utkáních za áčko, mohlo za to zranění, které se mi stalo hned první týden mého pobytu v Praze, neletěl jsem kvůli tomu na soustředění do Dubaje. Když se tým vrátil, neměl jsem moc šancí hrát a nastupoval jsem za rezervu. Snažil jsem se tam pracovat stejně naplno, odehrál asi 14 zápasů. Když pak přišel trenér Cipro, povolal mne zpátky. To bylo samo o sobě hodně zvláštní, protože jsem debutoval po čtrnácti měsících. Bylo to v době, kdy jsem čekal na rozhodnutí FIFA o mém uvolnění, protože jsem nedostal šest měsíců výplatu. Neměl jsem možnost jim poděkovat, ale rád bych to dodatečně udělal – poděkoval panu Ciprovi a trenérovi Janů, který vedl béčko. Když jsem se dozvěděl, že zemřel, nemohl jsem tomu uvěřit. Byla to pro mne velice smutná zpráva.

Jak pokračovala vaše kariéra po odchodu ze Slavie?

Odjel jsem do Norimberka, kde jsem strávil několik dnů. Měli prodat jednoho hráče, pak mi nabídnout smlouvu, ale táhlo se to, tak jsem odjel do Záhřebu, kde jsem podepsal kontrakt s NK Záhřeb.

Hrál jste i za Hajduk, jaká to byla zkušenost?

Hajduk patří ke dvěma nejlepším klubům v Chorvatsku, ale zcela jistě mají nejlepší fanoušky. Torcida je fenomén, fotbalistům se s jejich podporou úžasně hraje. Byl to pro mne obrovský zážitek. Nastoupil jsem do 25 zápasů za sezonu, bohužel jsme ale titul nezískali, ligu vyhrálo Dinamo.

Dá se podpora Torcidy porovnat s fanděním slávistických příznivců?

Já jsem hrál ve čtyřech evropských týmech, ale ty největší dva byly Hajduk a Slavia. Těžko to srovnávat, fanoušci Torcidy jsou neskuteční, ale po fanoušcích Slavie se mi taky stýská a mrzí mne, že jsem si před nimi víckrát nezahrál. Když jsme byli s manželkou v Chrovatsku, tak pokaždé, když jsem ji řekl, že fanoušci Hajduku jsou super, tak mi odpověděla, že ona má raději červenobílý. (smích)

Proč jste ukončil kariéru?

Bohužel jsem musel skončit, protože jsem měl velké problémy s kolenem, přišel jsem o část chrupavky, podstoupil operaci, ale ta nepomohla. 14. července jsem kariéru uzavřel.

Co děláte teď?

Přestal jsem hrát, ale můj život je od čtyř let spojený s fotbalem. Takže jsme si spolu se dvěma kolegy založili agenturu, abychom zastupovali hráče, hledali pro ně příležitosti, jednali s kluby a také pomáhali klubům najít brazilské fotbalisty, které potřebují. Brazílie je stále zemí fotbalu a máme mnoho výjimečných talentů ve všech koutech země a my chceme pro evropské kluby právě je vyhledávat. Zastupujeme celou řadu hráčů se zkušenostmi i mladé juniory, jejich přehled najdete na našich webových stránkách - www.join-ge.com.