Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Jak vyřeší trenér Ščasný základní sestavu Sparty?

P1500207.JPG foto: Ondřej Zlámal

Autor: Vít Zábranský

Dalo se očekávat, že v generálce proti Fenerbahce vyběhne v prvním poločase sestava podobná té, která naskočí do úvodního duelu třetího předkola Ligy mistrů proti rumunské Steaue. Ovšem trenér Sparty Zdeněk Ščasný tuto domněnku popřel. „Sestava v prvním poločase se té ideální neblížila, věděl jsem, že někteří hráči, kteří naskočili do druhého poločasu jsou využitelní spíše doma, jako Čermák, nebo Lafata, hlavu mi střídající hráči nezamotali. Spíše mě utvrdili v tom, co jsem od nich v přípravě viděl.“ Jak tedy pravděpodobně bude vypadat zahajovací jedenáctka v prvním ostrém startu?

Na brankářském postu se nedá v případě Sparty mluvit o slabině. V prvním poločase chytala stálice v brance David Bičík, předvedl dva vynikající zákroky, ale i jeden nejistý výběh, po kterém vstřelil hráč Fenerbahce gól, který však pro faul neplatil. Ve druhém ho vystřídal reprezentant Tomáš Koubek, ten byl téměř bez práce. „S Danem Zítkou máme celkem jasno, ale nejprve to chceme oznámit brankařům,“ řekl k tomu Ščasný. Dá se předpokládat, že jedničkou zůstane osvědčený Bičík.

tříobráncovém systému je prostor pro tři klasické stopery. Mario Holek i Jakub Brabec si drží stabilně slušnou formu a jsou oporami základní jedenáctky. Navrátilec ze zahraničí Michal Kadlec potvrdil svoje kvality a neměl by v sestavě chybět. „Dovolím si říct, že obrana podala dobrý výkon, nadstandardně dobře hráli všichni tři,“ nešetřil chválou Ščasný. A to v záloze má ještě kvalitu v podobě Ondřeje Mazucha, na toho však alespoň pro začátek sezóny místo v sestavě nezbude.

záložní řadě má jistotu základu Bořek Dočkal, i když na něm byla v generálce trochu znát únava z předešlé sezóny. Vedle něj se postaví s největší pravděpodobností Martin Frýdek. Ten nebyl moc vidět, jen na začátku se připomněl ostrým zákrokem za žlutou kartu. V úplném závěru pak pěkně vypálil z vápna, brankář Fenerbahce byl však pozorný. Otazníkem zůstává, kdo se v systému 3-5-2 postaví jako třetí středový hráč vedle nich. Proti Steaue to s jistotou nebude lehce zraněný Marek Matějovský. „Marek má natažený úpon v koleni, dostal injekci a má klid. Takže uvidíme, kdy se zapojí,“ okomentoval jeho zdravotní stav letenský kouč. Rozhoduje se tak mezi Marečkem a Čermákem. Po včerejším výkonu dávám víc šancí kreativnějšímu Čermákovi. Na krajích se představí podle všechno Zahustel, i přes to, že mu stále schází lehkost z konce minulé sezóny, a Costa, který je na rozdíl od Konatého pracovitější směrem dozadu.

V útoku je několik variant. V prvním poločase nastoupil Lukáš Juliš s Kehinde Fataiem. Ani jeden z nich nebyl nijak výrazný, až na situaci, kdy se hnal Fatai po Dočkalově přihrávce sám na bránu. Pálil však slabě. U Fataie je dlouhodobá bolest neproměňování šancí, a to by mohlo v těžkých zápasech o Ligu mistrů mrzet. Ve druhém poločase dostali příležitost Josef Šural s Davidem Lafatou a hru Sparty dokázali pozvednout, byť každý z nich po jedné dobré příležitosti neproměnili. „Střídání, která proběhla, pomohla naší hře, přišli útočníci, kteří jsou schopni podržet balón,“ pochvaloval si druhý poločas Sčasný. 

Tip na základní sestavu proti Steaue:

Bičík – Holek, Brabec, Kadlec – Zahustel, Dočkal, Frýdek, Čermák, Costa – Lafata, Šural