Vyhledávání
| autor: Martin Michalec

Jak se skromný kluk z Havlíčkova Brodu stal hvězdou Premier League

Ekoq-DKX0AEFdDq.jpg foto: Twitter Tomáše Součka

Tomáš Souček svým včerejším gólem, kterým rozhodl londýnské derby s Fulhamem, potvrdil svůj status vycházející hvězdy. Od serveru WhoScored dokonce dostal nejlepší známku zápasu 7,8. „Tři body jsme potřebovali, abychom mohli v tabulce výš,“ komentuje Souček. Celkově tuto sezónu předvádí skvělé výkony, a i díky němu je West Ham, který minulou sezónu bojoval o záchranu, na 11. místě tabulky Premier League. A to i přestože měl během října velmi těžký los zahrnující takové týmy jako Arsenal, Liverpool, Manchester City nebo Tottenham. S posledními dvěma zmíněnými se kladivářům dokonce podařilo remizovat.

Vytáhlý záložník odcházel do Anglie jako hvězda české ligy a tomu také odpovídala jeho cena. Souček překonal rekord Tomáše Rosického jakožto nejdražšího přestupu z české ligy. Rosický odcházel v roce 2001 do Dortmund za 504 milionů korun, Souček stál ještě o 17 milionů víc. Ovšem pověst hvězdy v nějaké malé zemičce ze střední Evropy se do Anglie automaticky nepřenáší. „Musel jsem si svou pozici vybudovat. V prvních zápasech bylo vidět, že mi spoluhráči moc nedůvěřují ale postupem času se to zlepšilo. Dost tomu napomohl zápas s Chelsea, kterou jsme porazili 3:2 a já dal gól.“

Ovšem počáteční nedůvěra na hřišti se rozhodně nevztahovala na kabinu Hammers. „Spoluhráči mě přijali skvěle. Hodně mi v začátcích pomohli dva Slovani Andrej Jarmolenko a Lukasz Fabianski, ke kterým mě v šatně posadili. Teď už se společně setkáváme i se svými rodinami,“ popisuje Souček své začátky v Anglii pro deník Sport. A samozřejmě došlo i na tradiční příjímací rituály. „Na soustředění ve Skotsku jsme šli společně na véču a zpívali jsme. Takže jsem dostal paruku, brejle a zazpíval jsem Pohodu od Kabátů,“ vzpomíná.

Mírný šok rodáka z dvacetitisícového Havlíčkova Brodu čekal i na tréninku. „V Česku jsem třeba, když byl velký šprajc, souboj radši vypustil, abych chránil sebe a spoluhráče. Jenže tady na mě koukali, proč do toho souboje nejdu. V Anglii se do toho chodí stejně jako při zápasech,“ vysvětluje rozdíl v přístupu k tréninkům.

Ve Sportu se rozmluvil také o své angličtině. „Zezačátku jsem v ní měl docela nedostatky a kluci si kvůli tomu ze mě v dobrém občas dělali srandu. Ale já se nestyděl mluvit a hlavně jsem ostatním rozuměl, což bylo klíčové. Navíc když byl lockdown, využil jsem těch dvou měsíců a pořádně jsem se do té angličtiny pustil a myslím si, že jsem se o dost zlepšil. Když jsme se zase s kluky potkali v kabině, vnímali to hodně pozitivně. Oni jsou rádi za každého, kdo v šatně i na hřišti mluví.“

Teď už je vytáhlý záložník opravdu klíčovou součástí londýnského klubu a dostává se mu ocenění i od takových jmen, jako je třeba José Mourinho. „David Moyes našel v Součkovi svého nového Fellainiho,“ vyjádřil se pochvalně dvojnásobný vítěz Ligy mistrů na jeho adresu. Marouane Fellaini tvořil klíčovou součást Moyesova Evertonu, kde proslul svou úspěšností ve vzdušných soubojích ale také svou schopností střílet branky.

A toto srovnání rozhodně není scestné. Sobotní gól byl pro Součka sice teprve prvním v této sezóně, ovšem v minulé nekompletní sezóně se trefil třikrát a předtím v dresu Slavie vstřelil ve 158 utkáních 40 gólů. A je třeba zdůraznit, že převážně z pozice středního záložníka. O jeho čichu na góly ve West Hamu moc dobře vědí. Jakmile Kladiváři dotahují nepříznivé skóre, Tomáš Souček vleze do pokutového území a jeho spoluhráči do něj sypou jeden centr za druhým.

I díky těmto schopnostem získal za dobu svého angažmá v Anglii již 3 ocenění pro muže zápasu a mimo jiné také pomohl otevřít dveře do klubu pro dalšího Slávistu Vladimíra Coufala, který je hned od příchodu první volbou na post pravého obránce. „Fanoušci si Cufa zamilují. Hraje rychle a intenzivně a v každém okamžiku odvádí pro tým a klub sto procent,“ má jasno Souček.

Ve West Hamu se díky nim dvěma utvořila taková menší česká, respektive slávistická enkláva. Tak tomu svého času bylo také v Liverpoolu (Berger, Šmicer, Baroš) nebo v Chelsea (Čech a Jarošík). V minulosti byl v hledáčku klubu, ležícím na východě Londýna, také Lukáš Masopust a v poslední době se, díky jeho skvělým výkonům, mluví o zájmu West Hamu o Nigerijce Petera Olayinku. Tomáš Souček rozhodně udělal fotbalistům z české nejvyšší soutěže výtečnou reklamu, takže je dost možné, že budeme v blízké budoucnosti svědky dalších přestupů z Fortuna:Ligy přímo do slavné Premier League.