Služby
| autor: Martin Boška

Hvězdný Juliš vstřelil hattrick, Sparta veze domů cennou výhru

Sparta oslava - twitter Sparty.jpg foto: Twitter: AC Sparta Praha

Přesvědčivý výkon a cenné vítězství, tak by se dal ve stručnosti popsat výkon Sparty. Pražský tým ve třetím utkání Evropské ligy dominoval a po výhře 4:1 si zaslouženě odváží domů první tři body. V zápase střelecky zazářil útočník Lukáš Juliš, který vstřelil hattrick. 

Sparta si vytvořila první šanci po úvodní čtvrt hodině hry, kdy zesílila svůj tlak, který vyvrcholil kolem čtyřiadvacáté minuty. Ve vápně se dostal k balonu Karlsson a tvrdou střelou z voleje trefil břevno branky domácích. 

 

O dvě minuty později našel Vindheim před brankou Juliše, jehož střelu z první musel skotský brankář vyrážet nad břevno. 

Po nebezpečné akci přišel rohový kop, ze kterého již rudí dokázali vstřelit branku. Nejprve hlavičkoval do tyče Hancko, z následné dorážky prostřelil Juliš vše, co mu stálo v cestě a otevřel skóre zápasu. 

Branková konstrukce se otřásla i na druhé straně. Břevno sparťanské branky trefil ve 38. minutě Elyounoussi, který si naběhl na Christieho centr. 

Letenští přidali těsně před odchodem do šaten druhou branku. O tu se znovu postaral nezastavitelný Lukáš Juliš. Balon se po odraženém centru dostal ke Karabcovi, který jej přistrčil Julišovi, jenž pohotově zakončil za záda domácího gólmana. 

Do druhé půle vstupovali sparťané s dobrou výchozí pozicí a snahou udržet příznivé skóre. Celtic začal v úvodu druhé půle hrát aktivněji a tlačil se před branku hostí se snahou zvrátit aktuální stav.  

Tlak domácích pražané přečkali. V 64. minutě mohl dokonce na 3:0 navýšit Sáček, který pronikl středem hřiště a svou tečovanou ranou trefil již třetí tyč pražského klubu. 

Vzápětí se ale potvrdilo staré známé pořekadlo „nedáš dostaneš”, když Celtic snižil z následného protiútoku. Se střelou Rogiče, který se uvolnil ve vápně a zakončil, si ještě Nita poradil, ale na následnou dorážku střídajícího Griffithse už nestačil. 

Celtic dokázal snížit, ale na více se v utkání již nezmohl. Hosté kontrolovali hru a dokázali to potvrdit dalšími dvěma přidanými brankami. 

V 77. minutě se stal Lukáš Juliš definitivně hrdinou zápasu. Poté co se Karlsson uvolnil, šli sparťané do přečíslení tři na jednoho. Švédský záložník ve správný moment nahrál sbíhajícímu kanonýrovi, který vsítil svůj třetí gól a připsal si na Britských ostrovech premiérový hattrick. 

Čtvrtou a finální branku Sparty připravili dva střídající hráči. V závěrečné minutě hry načechral centr ke vzdálenější tyči Dočkal a hlavičkou pod břevno dokonal sparťanské přesvědčivé vítězství Krejčí st.  

Po dvou nevydařených zápasech si tak svěřenci trenéra Kotala v Evropské lize spravili chuť a zůstávají ve hře o solidní umístění. Proti Celticu si budou moci výhru zopakovat hned v příštím kole mezinárodní soutěže. 

 

Celtic Glasgow – Sparta Praha 1:3 (0:2) 

Branky: 65. Griffiths - 26. Juliš, 45. Juliš, 77. Juliš, 90. Krejčí st. 

Žluté karty: Christie - Pavelka, Sáček 

Celtic: Bain - Frimpong, Duffy, Bitton, Laxalt (80. Ntcham) – Brown (59. Elhamed), McGregor – Christie, Rogič, Elyounoussi (59. Griffiths) – Edouard (80. Ajeti) 

Sparta: Nita – Plechatý, Pavelka, Hancko (73. Lischka) - Vinheim, Sáček (88. Dočkal), Krejčí ml., Karabec (73. Trávník), Polidar (79. Krejčí st.) - Karlsson (88. Plavšič), Juliš