Služby
| autor: Václav Hanzlík

Hradec Králové slaví 110 let. A zmapoval historii.

AE2P5891.jpg

Fotbalový klub z Hradce Králové si připomíná 110 let od svého založení. Při té příležitosti sepsal sportovní redaktor a vedoucí iSport TV Michal Petrák spolu s dvěma kolegy zajímavou publikaci "Černobílá historie" mapující nejzajímavější momenty klubové historie. O nové knize mluví v rozhovoru pro naše stránky. 

Kdy a jak vznikl nápad sepsat Černobílou historii?

Pokud jde o mě, přemýšlel jsem o sepsání knihy o hradeckém fotbalu dlouho. Věděl jsem ale, že by to bylo zboží určené pro dost úzkou cílovou skupinu a bylo by pro mě těžké sehnat peníze. To mě odrazovalo od toho, abych se do toho pustil. Před necelými dvěma lety ale tenhle nápad dostalo vedení FC Hradec Králové - klub letos slaví 110. výročí, a tak si k němu chtěl nadělit knížku. Oslovili mě a já nadšeně souhlasil. Pak jsem měl obrovské štěstí, že jsem narazil na kolegy a teď už i kamarády Jirku Rádla a Tomáše Rademachera. Ti mají doma takové archivy a v hlavách takové vědomosti, že se o nich mnoha klubům ani nezdá. Nejdřív jsem myslel, že mi trochu pomůžou, ale nakonec se z nich stali plnohodnotní spoluautoři. 


Podpořil Vás klub?
Jistě, jinak by to nešlo. Klub knihu vydal, jinak by snad ani nevyšla. A lidé z něj mi celou dobu vycházeli vstříc všemi možnými způsoby -- třeba sháněním kontaktůna bývalé hráče a trenéry, jejichž vyprávěním jsem chtěl knihu prošpikovat, aby byla co nejzajímavější.


Kolik času jste na přípravě strávil?
Záleží na tom, co budeme považovat za přípravu. Hradecký fotbal sleduju odmalička, to už se do přípravy počítá. Ale samotné psaní, schůzky a rozhovory zabraly rok a půl. Jirka s Tomášem jsou starší, tvorba jejich archivů a sbírek fotografií zabraly desítky let. Z jejich materiálů jsem čerpal opravdu hodně.


Jaký je Váš vztah k Hradci Králové?
Srdečný. Narodil jsem se tam, to město jsem si zamiloval natolik, že jsem se do něj po patnácti letech strávených v Praze musel vrátit. I za cenu toho, že teď každý den dojíždím do práce právě do Prahy. Řekl bych, že jsem až zaslepený patriot.


Co se čtenáři v knize dočtou?
Všechno. (smích) Ne, vážně -- kostrou knihy je jedenáct kapitol, jejichž hlavními body je jedenáct zajímavých nebo nějakým způsobem důležitých jedenáct zápasů. Kolem nich jsem kapitoly stavěl. Do každé z nich jsem se snažil sehnat co nejvíc zajímavých konkrétních příběhů, ať už to bylo v tisku před válkou nebo z vyprávění pamětníků (hráčů, trenérů) od konce padesátých let. Snažil jsem se co nejvíc vystihnout atmosféru té které doby, proto jsem rozhovorů absolvoval opravdu nepočítaně. Další kapitoly jsou tematické, věnují se hradeckým odchovancům, stadionu, derby s Pardubicemi a podobně. Obrovskou devizou knihy jsou Tomášovy fotografie, některé dosud nepublikované, a velmi podrobné a přesné statistiky od Jirky. 


Jaký příběh/kapitola je pro Vás osobně nejzajímavější?
Pro mě osobně bylo úžasné setkání s panem Ladislavem Pokorným, který v Hradci v roce 1960 vyhrál titul a pak si v PMEZ zahrál proti Barceloně. Když vyprávěl, koukal jsem na něj s otevřenou pusou. Velmi dojemné, zajímavé a smutné bylo povídání s paní Petrou Jankovou Opltovou, vdovou po Václavu Opltovi. To byl brankář, který v roce 1972 zemřel po zranění utrpěném při zápase. Bylo mu čtyřiadvacet. Tyhle dvě kapitoly mě při psaní doslova pohltily. Snažil jsem se ale, aby pro čtenáře byly zajímavé všechny. A když jsem pak knihu pročítal po dopsání, zjistil jsem, že opravdu je každá jiná a každá nějakým způsobem snad zajímavá. 


Jaké byly reakce bývalých hráčů, které jste oslovil?
V drtivé většině byli rádi, že se kniha chystá, a byli velmi ochotní. Právě jim patří velký dík za to, že se to celé dílo snad i dá číst.


Kde a jak mohou fanoušci knihu zakoupit?
V klubovém fanshopu bude kniha stát 399 korun, nejsem si jistý, ale snad to půjde i přes internet. A v knihkupectvích by měla být o sto korun dražší. Poprvé ji budeme prodávat my, autoři, ve fanshopu během dohrávky 7. kola FNL Hradec -- Varnsdorf. To bude ve středu 14. 10. od 17 hodin.