Služby
| autor: Martin Boška

Historický postup byl na dosah ruky, Češky nakonec podlehly po penaltovém rozstřelu

PSX_20210409_171412.jpg foto: Pavel Jiřík ml.

Ženský národní tým podal v odvetě baráže o postup na Mistrovství Evropy proti Švýcarsku bojovný a obětavý výkon. Jinak popsat průběh vypjatého duelu, který směřoval přes prodloužení až k penaltovému rozstřelu, ani nejde. Vysněný a historický postup byl opravdu blízko a českým fotbalistkám se tento sen rozplynul až po páté rozhodující penaltě.

Trenér Rada vyslal na hřiště stejnou sestavu jako v pátečním zápase. Cíl byl jasný, udělat maximum pro vstřelení jednoho a více gólů.

Do zápasu vstoupily Češky aktivně, od začátku napadaly a snažily se vytvářet gólové příležitosti. Ty přišly až ve druhém poločase. Hned ve 49. minutě se dostala Lucie Martínkové k odraženému balonu, který se navedla do prostoru před velkým vápnem a tvrdě vypálila na švýcarskou branku. Gólmanka Thalmannová se musela pro střelu natáhnout a vyrazit jí do bezpečí. 

O dvě minuty později na ní navázala Fotbalistka roku Kateřina Svitková, která se uvolnila mezi dvěma protihráčkami a ze stejné pozice poslala střelou pod břevno národní tým do vedení.

Švýcarky však dokázaly poměrně rychle vyrovnat. Sowová si naběhla za obranu, kam obdržela přesnou kolmici, následně posunula balon za výbíhající Votíkovou a ten se tak snášel do prázdné branky, odkud ho nedokázala odkopnout dobíhající dvojice českých hráček.

Vyrovnávací gól a odběhaná hodina hry v nohách hráček obou týmů ovlivnila tempo hry. Zbytek základní hrací doby provázel především boj o míč ve středu hřiště a zápas tak směřoval do prodloužení.

Obrovskou příležitost přinesla 115. minuta, ve které Češky zahrávaly z levé strany volný kop. Ujala se ho střelkyně obou barážových branek do švýcarské sítě Svitková a nechybělo málo k oslavě druhého gólu. Z počátku centrovaný balon zamířil na branku a zasáhl břevno branky domácích.

Prodloužení rozuzlení nepřineslo, a tak po dvou hodinách hry směřovalo utkání až k rozhodujícímu penaltovému rozstřelu. 

České hráčky do něj vstoupily dobře, když Votíková hned první penaltu Švýcarek chytila. Avšak stejná situace se následně opakovala i na druhé straně, kdy Thalmannová vystihla směr střely Evy Bartoňové a dlouhým skokem zneškodnila úvodní pokus.

Sowová na svůj gól ze základní části, který udržel její tým ve hře o postup, nenavázala, přestřelila českou branku a dala našemu týmu šanci její chybu zúročit. To se povedlo Krejčiříkové, která přesnou střelou do pravého rohu s přehledem poslala svůj tým do vedení.

V dalším kole rozstřelu byly úspěšné i domácí hráčky. Trefila se hvězda Evertonu Alisha Lehmannová. Svůj kop ale zvládla i česká zkušená kapitánka Petra Bertholdová, která zakončila s naprostou přesností do levého dolního rohu a na její střelu byla Thalmannová krátká.

Pak ale přišlo vyrovnání. Waltiová vymetla pravou šibenici a pokus Lucie Martínková srazla švýcarská brankářka na tyč.

Poté se prosadila i Crnogorevičová, která poslala Votíkovou na opačnou stranu. V rozhodující moment měla na svých kopačkách postup Kateřina Svitková. Její střelav měla gólové parametry, avšak se nesla příliš vysoko a zasáhla břevno. 

Česká ženská reprezentace se tak nakonec na své první EURO nepodívá, přesto byl postup velice blízko. Blíže být ani nemohl. Po utkání bylo na hráčkách vidět velké zklamání.

„Zhodnotil bych to tak, že když se člověk dostane tak daleko, do úplného konce, po prodloužení a na penalty, o to víc vás to v emocích bolí a mrzí. Když trenér vidí, co pro to holky udělaly a v tom zápase makaly a obětovaly se, to zklamání je obrovské,“ uvedl trenér Karel Rada

„Jsou případy nejlepších hráčů, kteří v podobně vypjatých situacích penalty neproměnili. Je to obrovská psychická zátěž. Musím vyzdvihnout náš tým. Řekl bych, že ve druhém zápase jsme měli hru pod kontrolou. Vedli jsme, ale bohužel jsme brzo inkasovali. Kdybychom vydrželi déle, soupeř by dále znervózněl, ale to jsou vše spekulace. Došlo vše do penalt, kde byl šťastnější soupeř,“ pokračoval.

„Celou kvalifikaci hodnotím jako určitý progres. Byl to zase důkaz, že když se hráčky dobře připraví, dokážou silné soupeře potrápit a byl bych rád, po tomto srovnání, kdyby tento progres pokračoval a šli jsme za úspěchem a postupem,“ zhodnotil průběh kvalifikace.

„Hráčkám jsem po zápase řekl, že jsem na ně hrozně hrdý a pyšný. Odjíždět ze Švýcarska musíme s radostí, to co předvedly a dokázaly bylo skvělé. Odříznout od toho ty penalty, to je vždy padesát na padesát a jak jsem řekl, je byla to obrovská psychická záležitost, nejen pro nás, ale i pro soupeřky, jak bylo vidět. Jsou to velké nervy a štěstí se přiklonilo na jejich stranu. Pro ně štěstí, pro nás zklamání,“ dodal na závěr český kouč.

 

Švýcarsko - ČR 1:1 (0:0, 1:1), 3:2 po penaltovém rozstřelu. 

Branky: 59. Sow - 51. Svitková. ŽK: Sow - Martínková, Szewieczková, Cahynová. Rozhodčí: Monzul - Striletska, Ramanauskiene.

Penalty proměnily: Lehmann, Wälti, Crnogorčević – Krejčiříková, Bertholdová. Neproměnily: Gut, Sow – Bartoňová, Martínková, Svitková.

Švýcarsko: Thalmann – Maritz (87. Marti, 104. Xhemaili), Bühler, Stierli, Aigbogun - Gut, Wälti, Maendly (56. Sow) - Crnogorčević, Bachmann (71. Humm), Fölmli (56. Lehmann).

ČR: Votíková – Petříková, Bertholdová, Sonntagová, Bartoňová – Svitková, Martínková L., Cahynová (109. Pochmanová), Dubcová K. (64. Krejčiříková), Szewieczková (81. Černá) – Stašková (100. Mrázová).