Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Gólové hody v derby maďarské ligy žen

madarskaliga.jpg foto: Tomáš Kafka

Autor: Tomáš Kafka

Při mém návratu z fotbalu v Sarajevu jsem se rozhodl jednu noc přespat na půli cesty v Budapešti. Při té příležitosti jsem navštívil zápas maďarské ligy žen Ferencvároš - Újpest. Jedná se o dva nejpopulárnější a nejúspěšnější kluby v Maďarsku, rivalitu navíc umocňuje fakt, že jde o městské derby.

Na stadion jsem dorazil s tříhodinovým předstihem. K mému překvapení byly hráčky domácího Ferencvároše již na stadionu a některé zrovna byly na obhlídce hrací plochy. K překvapení hráček se nějaký blázen z Česka nacházel na stadionu a byl na obhlídce tribun. Stadion se v originále jmenuje FTC Női Labdarúgó Központ, což v překladu znamená něco jako Centrum ženského fotbalu. A centrum to bylo hezké, v areálu se nacházela spousta šaten vytvořená z unimo buněk (jestli oni se nám ti Maďaři neinspirovali z areálu Sparty na Strahově nebo mládeže a žen v Edenu), dále tělocvična, hřiště s umělou trávou a hřiště s přírodním trávníkem, u kterého byla jedna pěkná a z části zastřešená tribuna v klubových barvách.

Tři hodiny do výkopu se mi ale přece jen čekat nechtělo, takže jsem mezitím vyrazil na oběd. Když jsem se k hřišti vrátil, byla již u vstupu pořadatelská služba. Žádné vstupné se neplatilo, každý návštěvník však musel podstoupit důkladnou prohlídku. Z mého baťohu pánové nadšeni nebyli ani trochu, odevzdat jsem musel veškeré jídlo, pití a další předměty, které bych potenciálně mohl hodit na hrací plochu. Vracel jsem se asi třikrát do auta, abych vyndal věci, které se pořadatelské službě stále nelíbily, až mě nakonec pustili s takřka prázdným baťohem, kde jsem měl jen mikinu.

Tribuna se zaplnila na poměry ženského fotbalu velice slušně. Nebál bych se přijít s tvrzením, že na stadionu bylo i pět set diváků. Před zápasem ještě proběhl čestný výkop a mohlo se jít na věc. Ferencvároš v loňské sezóně skončil na druhém místě, Újpest byla předposlední (spadl další klub z Budapeště, Honvéd). Favorit byl tedy jasně daný. A začal to velmi rychle potvrzovat, když se ujal vedení 3:0. Újpest snížila na 3:1, ale domácí přidali další branky a vedli již 6:1. Poté hosté opět snížili - 6:2. Za tohoto stavu byl ukončen první poločas. Ano, teprve poločas.

Diváci se tedy dočkali gólových hodů. K vidění byly snad všechny možné typy branek - po individuální akci, po kombinační akci po zemi středem hřiště, po centru do vápna ze strany, po nájezdu tří osamocených hráček na brankářku, po ráně z úctyhodné vzdálenosti, po ráně z přímého kopu, po rohovém kopu… I jedna vlastní branka padla. Zápas skončil výsledkem 11:3. A všechny přítomné musel bavit. Újpest nebyla jen zatažená u vlastního vápna, ale snažila se hrát i dopředu. I když její přechod do útoku samozřejmě spočíval hlavně v nakopávaných míčích.

Dobrá byla také atmosféra, spousta fanoušků přišla v dresech a šálách. Ferencvároš měl také svůj kotel nejvěrnějších příznivců, který své hráčky hnal celý zápas hlasitě za vítězstvím. Ze hry i atmosféry jsem tedy byl nadšený, maďarská liga žen za návštěvu rozhodně stála.
 Po třech kolech je Ferencvároš první s devíti body, Újpest bez bodu na poslední osmé pozici.