Vyhledávání
| autor: Martin Boška

Futsalové EURO 2022 v Nizozemsku se blíží. Češi vstoupili do kvalifikace vítězně

futsal_chorvatsko_cr_20201107_15.jpg foto: Michal Pavlík

Nizozemsko bude hostitelem evropského futsalového šampionátu v roce 2022. Turnaj se odehraje od 19. ledna do 6. února v hlavním městě Amsterdamu a severském Groningenu.

Nizozemí bude pořádat první futsalový mezinárodní turnaj od historicky prvního Mistrovství světa v roce 1989, které se zapsalo do dějin. Mimo jiné se v zemi uskutečnila celá řada dalších významných utkání na klubové i mezinárodní úrovni.

Turnaj bude specifický tím, že se ho poprvé zúčastní šestnáct národních týmů. V minulosti byla totiž běžnou praxí účast dvanácti celků. Šestnáct kvalifikovaných týmů se tak rozdělí do čtyřech skupin po čtyřech účastnících. Po utkáních každého s každým postoupí první dva celky z každé skupiny do vyřazovacích bojů, odkud se postupně přes čtvrtfinále a semifinále probojují dva nejlepší týmy do finálového utkání o titul mistra Evropy.

Do kvalifikace na finální šampionát vstoupí 49 národních týmů. Domácí Nizozemsko má účast na turnaji jistou. Boj o postup se uskuteční ve čtyřech kvalifikačních fázích.

Česká reprezentace vstoupila do kvalifikační skupiny dvěma kontumačními výhrami 5:0 nad Norskem. Ty byly českému týmu připsány poté, co se Norové nemohli na úvodní dva zápasy v Česku dostavit.

Češi tak po dvou utkáních s šesti body vedou kvalifikační skupinu. Dalším utkání v pořadí je březnové domácí a venkovní střetnutí s Portugalskem, které bude na nadcházejícím turnaji obhajovat prvenství. Mistři Evropy překvapivě v úvodním domácím utkání ztratily body po remíze 2:2 s Polskem, které dokonce v závěru zápasu drželo dvoubrankové vedení. Do vzájemného souboje s Portugalci tak český národní tým půjde jako lídr skupiny a formálně neporažený tým.