Vyhledávání
| autor: Martin Michalec

Fotbalové rodiny - 1. díl

DgO0ABwXUAAIa1Y.jpg foto: Twitterový účet Sons of Ice and Fire

V tomto speciálním seriálu Vám budeme představovat rodiny, jejichž příslušníci se prosadili v profesionálním fotbale.

 

Arnor a Eidur Gudjohnsen

Slavný útočník, jenž střílel branky mimo jiné i v dresech Chelsea a Barcelony a momentálně pracuje jako asistent trenéra u islandské „jednadvacítky“ se svým otcem drží jeden dosud nepřekonaný primát. Stali se totiž prvním otcem a synem, kteří nastoupili ve stejném mezistátním zápase. Tedy nezahráli si přímo spolu ale Eidur nahradil na hřišti svého otce Arnora v přátelském zápase s Estonskem. V tu dobu jim bylo 17 a 34 let. A fotbalové geny zdědili také Eidurovo synové 22letý Sveinn Aron (Odense BK na hostování ze Specie Calcio) a 18letý Andri Lucas (Real Madrid U19) – přičemž oba dva nastupují jako hrotoví útočníci. Za islandský Fylkir navíc hraje Eidurův 20letý nevlastní bratr Arnor Borg, jenž je rovněž útočníkem.

 

Ian Wright a Shaun a Bradley

Legenda Arsenalu a autor 113 branek v Premier League a momentálně fotbalový komentátor Ian Wright společně s manželkou adoptoval Shauna-Wrighta Phillipse, jenž si připsal o tři starty v anglické reprezentaci víc, než jeho otec a hrál třeba za Manchester City nebo Chelsea. Na závěr kariéry se přesunul do New York Red Bulls, kde si dvě sezóny zahrál se svým bratrem Bradleym, jenž je historicky nejlepším střelcem klubu a v MLS ve svých 35 letech stále hraje, konkrétně v dresu Los Angeles FC. Křídelník Shaun si poté ještě zahrál v nižší USLC za Pheonix Rising a v roce 2019 pověsil kopačky na hřebík. V rodinné tradici však pokračuje i jeho 19letý syn D’Margio Wright-Phillips, který působí v juniorce Manchesteru City.

 

Pierre a Pierre-Emerick Aubameyang

Otec útočné hvězdy Arsenalu Pierre odehrál 80 zápasů za národní tým Gabonu a v letech 1985-1998 hrál v různých klubech ve Francii. Jeho dva starší synové William-Fils a Catilina byli také profesionálními fotbalisty a oba si zahráli i za reprezentaci, oba však hráli spíše v nižších soutěžích.

 

Jean a Youri Djorkaeff

Bývalý obránce Jean Djorkaeff, jenž má po rodičích kalmycké a polské kořeny, oblékal dresy tří slavných značek francouzské ligy – Lyon, Marseille a PSG a s národním týmem si zahrál i na MS v Anglii v roce 1966. Po skončení kariéry 12 let trénoval – například Saint-Étienne nebo Grenoble. A právě v Grenoblu začínal s fotbalem jeho syn Youri, který si stejně jako jeho otec zahrál za PSG ale dále také za Inter nebo Monaco a kariéru ukončil v NY Red Bulls. Získal Pohár vítězů poháru a Pohár UEFA ale hlavně se s Les Bleus v roce 1998 stal mistrem světa a o dva roky později i Evropy. Po skončení aktivní kariéry se angažuje v charitativních organizacích (např. uspořádal benefici ve prospěch Arménů, žijících v Náhorním Karabachu) a teď pracuje jako generální ředitel Nadace FIFA. Jeho 23letý syn Oan hraje ve druhé švýcarské lize za SC Kriens. A hraním fotbalu se živí i jeho bratři. Mischa, který nastupoval spíše v nižších soutěžích nyní trénuje malý klub ES La Ciotat. A Denis působí jako fotbalový agent, ambasador společnosti Feedconstruct, která se specializuje na sportovní statistiky a je také poradcem šéfa arménského fotbalu a místostarostou ve městě Decines.