Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Fotbalistky vyhrály nad Faerskými ostrovy, zaujal výkon Stárové

P1770658.JPG foto: Ondřej Zlámal

České fotbalové reprezentantky nadále bojují o naději na postup na mistrovství světa 2019. V úterý Chomutově potvrdily roli favoritek a zvítězily nad Faerskými ostrovy 4:1. Šanci na postup do baráže ale nemají ve svých rukou, navíc musí doufat ve výhru Německa na Islandu.

Faerské ostrovy budují nový tým, z něhož řada hráček ještě nastupuje za výběr U19 a do skupiny kvalifikace postoupily proti svému očekávání díky tomu, že vyřadily Turecko. V Chomutově ale předvedly zlepšenou organizaci hry a v prvním poločase inkasovaly jen jednu branku, když se z velké dálky napřáhla z přímého kopu Kateřina Svitková. Češky ale stihly další šance promarnit, napálily tyčku a břevno.

Po přestávce se projevila kromě herní vyspělosti i převaha ve fyzické kondici. Další tři branky přidaly Lucie Martínková, Lucie Voňková a Antonie Stárová, která vstřelila svůj první reprezentační gól. Právě její výkon byl velkým příslibem pro budoucnost. Díky neúnavné a aktivní hře se devatenáctiletá sparťanská fotbalistka dostávala nejenom do zakončení, ale aktivně pokrývala v záloze velký prostor hřiště.

Svoji premiéru v seniorské reprezentaci si v druhém poločase odbyla také osmnáctiletá Andrea Stašková, které k prvnímu gólovému zářezu chybělo přesnější zakončení. Češky dobře využívaly křídelní prostory a Seveřanky trpělivou hrou přehrály. Snaživý soupeř snížil až v úplném závěru, kdy jeden ze svých tří sólových protiútoků zakončila střídající Johannesenová.

„Už po poločase jsme mohli výrazně vést, ale to se nám povedlo až po přestávce. Máme tady nové hráčky, talenty, které se mohou postupně zapojovat do áčka, je to jenom dobře. Máme prostor pro to, aby si mohly postupně zvyknout,“ uvedl k zápasu trenér Karel Rada.

Dalším soupeřem bude 31. srpna v Jablonci Slovinsko.

ČR - Faerské ostrovy 4:1 (1:0)

Branky: 14. Svitková, 52. Martínková L., 63. Voňková, 75. Stárová - 89. Simonsen.

ŽK: 79. Johannesen.

Česká republika: Votíková – Vyštejnová (76. Chlastáková), Bertholdová, Cahynová, Bartoňová – Divišová, Svitková, Stárová, Szewieczková (64. Nepokojová) – Voňková (64. Stašková), Martínková L.