Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Fotbalistkou roku zvolena Pernille Harder

harderfoto.jpg foto: UEFA.com

Prestižní cenu UEFA pro nejlepší fotbalistku za sezonu 2019/2020 získala podruhé dánská útočnice Pernille Harder. Bývalá hráčka Wolfsburgu, která v létě přestoupila do Chelsea, získala 92 bodů, obránkyně Olympique Lyon Wendie Renard skončila na druhém místě s 81 body, třetí místo obsadila loňská vítězka Lucy Bronze s 28 body.

Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v Ženevě v rámci losování UEFA Champions League. „Je to jedno z největších individuálních ocenění, které může fotbalistka dostat, jsem na to hrdá. Dokazuje to, že všechno to odříkání a tvrdá práce během všech těch dlouhých let se vyplatila,“ uvedla Harder ve videovzkazu, který byl zveřejněn při předání cen.

„Musím řadě lidí poděkovat, především mému bývalému klubu Wolfsburgu a všem spoluhráčkám, protože fotbal je týmový sport a bez nich bych ničeho nedosáhla,“ dodala.

Harderová vyhrála jako první hráčka tuto cenu podruhé, poprvé ji dostala v roce 2018. Po přestupu do Anglie ji čeká nová výzva. „Těším se na zápasy v UEFA Women´s Champions League s Chelsea, je to fantastický klub a jsem opravdu ráda, že mohu být jeho součástí. Těším se, že dosáhneme takových úspěchů i s mými novými spoluhráčkami.“

Kromě hlavní ankety byly vyhlášeny také další ceny pro jednotlivé posty a nejlepšího trenéra.

Nejlepším trenérem se stal Jean-Luc Vasseur. Francouzský kouč dovedl Olympique Lyon k rekordnímu sedmému titulu v UWCL, který byl pátým v řadě. Získal 122 bodů, druhý Stephan Lerch z Wolfsburgu dostal 78 bodů a třetí Lluís Cortés z Barcelony 36.

„Převzít takový tým pro mě byla velká výzva, protože musel zůstat na té nejvyšší možné úrovni. Je to velká čest s takovými kvalitními hráčkami každodenně pracovat. Ony jsou šampionky, jim patří to největší uznání,“ uvedl 51-letý kouč.

Nejlepší brankářkou se stala Sara Bouhaddi z Lyonu, obránkyní její spoluhráčka Wendie Renard, záložníci Dzsenifer Marozsánová také z Lyonu a útočnicí Pernille Harder.

V anketě hlasovali trenéři osmi týmů, které se probojovaly do závěrečného osmičlenného turnaje letošního upraveného ročníku a 20 novinářů. Za český fotbal hlasuje již tradičně reportér serveru UEFA.com Ondřej Zlámal.

 

Pořadí na 4.-10. místě

4. Vivianne Miedema (Arsenal) – 26 hlasů

5. Delphine Cascarinová (Lyon) – 24 hlasů

6. Eugénie Le Sommerová (Lyon) – 13 hlasů

7. -8. Ada Hegerbergová a Amel Majriová (Lyon) – 11 hlasů

9. Marie-Antoinette Katotová (Paris Saint-Germain) – 8 hlasů

10. Dzsenifer Marozsánová (Lyon) – 7 hlasů