Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Fotbal, při kterém se nesmí běhat

uprava2.jpg foto: Jan Tauber

„Hlavně kluci, neběhat, pomalu,“ ozval se pokyn Jána Farbuly, trenéra týmu Slovenska. Probíhala právě přestávka prvního mezistátního utkání proti české reprezentaci hráčů nad šedesát let ve walking fotballu – fotbalu v chůzi. Hrálo se dvakrát deset minut a Slováci nakonec zvítězili 2:1 díky dvěma penaltám za porušení pravidel o nevstupování do pokutového území.

Nová verze fotbalu k nám přichází z Anglie, kde se hraje od roku 2011. Myšlenka je jednoduchá – nabídnout možnost zahrát si fotbal i těm, kdo kvůli zdravotním problémům nebo věku běhat nemohou. Hrát ho mohou společně fotbalisté i fotbalistky.

Tváří českého projektu, který má v plánu regionální turnaje a v příštím roce i celorepublikové finále, je bývalý kapitán reprezentace Jan Fiala. „Samozřejmě, že pro nás pro fotbalisty je to nezvyk, přece jenom jsme zvyklí si k míči popoběhnout,“ uvedl na tiskové konferenci. Ale už z prvního utkání bylo znát, že emoce a radost ze hry se díky omezení pohybu po hřišti neztratila.

Fotbal pro seniory má ještě jednu a určitě nejdůležitější rovinu. Kromě možnosti pohybu nabízí nejenom bývalým hráčům, ale všem starším lidem možnost se pravidelně setkávat, obnovit stará přátelství. 

„Starší lidé často zůstávají doma, nemají moc důvodů vycházet ven. Tohle pro ně může být vítaná příležitost pro aktivně strávený čas,“ uvedla Michaela Veselá, která sociální projekty na FAČR vede. Její slova potvrdil i Jan Fiala. "Scházíme se poslední dobou jen při velmi smutných příležitostech, tohle je vítaná možnost se potkávat se starými kamarády."

V následném turnaji si kromě zástupců společnosti PUMA zahrál i tým FAČR s Liborem Sionkem, Vítězslavem Lavičkou nebo Josefem Pešicem a tým novinářů. Ti nakonec skončili na druhém místě, ale o pořadí určitě v tomto turnaji nešlo.

Nezbývá než této variantě fotbalu fandit. V následujícím období bude důležité, aby se našel dostatečný počet zájemců, kteří by pomohli fotbalu v chůzi u nás najít si své místo na slunci.