Služby
| autor: Martin Michalec

Forest Green Rovers: nejzelenější klub na světě

44301694_1905170119569088_6080875991155081216_o.jpg foto: Facebook Forest Green Rovers

Angličan Dale Vince v 15 letech seknul se školou, aby mohl ve stylu „hippies“ cestovat po světě a přemýšlel, v čem by mohl prorazit. Nakonec se rozhodl podnikat v oblasti obnovitelných zdrojů, a to se ukázalo jako skvělý tah. Během několika let se z něj totiž stal multimilionář (pochopitelně v librách) a v roce 2010 vstoupil do klubu Forest Green Rovers, z něhož udělal nejekologičtější sportovní klub na světě.

Od té doby do provinčního klubu Forest Green, založenému roku 1889, napumpoval miliony liber a má s ním velké ambice. Největší úspěchy však zatím klub sklízí především na poli ekologie. Například veškerá elektřina, používaná na stadionu pochází ze sluneční energie – střechy tribun a kabin pokrývá 180 solárních panelů, jež ji vyrábějí. Na solární pohon funguje také Mowbot, tedy robotická sekačka na trávu, která se při sekání řídí GPS navigací a je tak zcela samostatná. V areálu stadionu The New Lawn, jenž má kapacitu 5141 diváků, jsou také dobíjecí stanice pro elektromobily.

A v „zeleném“ duchu se nese také místní kuchyně. Místo klasické klobásy si fanoušci při zápasech mohou pochutnat na veganském burgeru nebo pečené dýni. A zjevně tu lidem chutná, veganské jídlo jde totiž na dračku. Menu, které neobsahuje maso nebo vejce se samozřejmě týká i hráčů a všech zaměstnanců a ti si prý na tuto stravu už zvykli.

Klub téma jídla probírá i s potenciálními posilami. „Nechodím okolo horké kaše. Říkám jim na rovinu, že když sem přijdou, nemůžou čekat, že si po zápase dají kuře,“ komentuje trenér Mark Cooper, jenž v klubu úspěšně působí už od roku 2016. „Samozřejmě, pokud někdo chce maso, nebo vajíčka, může si je koupit sám, ale před zápasem na hotelu se mu dostane pouze veganské stravy,“ dodává 48letý Cooper, jenž za svou hráčskou kariéru vystřídal 17 týmů a v letech 2001-2002 oblékal i dres Forest Green Rovers.

Oddíl z šestitisícového města Nailsworth byl dokonce organizacemi OSN a FIFA označen za „nejzelenější klub na světě“. A styl, jakým se Forest Green prezentuje mu získal spoustu sympatizantů v zahraničí. „Posíláme věci s logem našeho klubu do Kanady, Austrálie nebo Ameriky. Všude na světě jsou lidé, kteří souzní s naším ekologickým přístupem a chtějí nás podpořit třeba tím, že si u nás koupí tričko,“ říká komerční manažerka klubu Paula Brown.

Forest Green se však nesetkává výhradně s pozitivní odezvou. Lidem vadí především velké utrácení klubu za nové hráče. „Když někam přijedeme na zápas, fanoušci soupeře na nás křičí, že jsme zazobanci. Nebo když se jdu podívat na zápas jiného týmu, lidé do mě rýpou stylem: Tak koho kupujete dneska?,“ komentuje Cooper.

Pravdou však je, že majitel Dale Vince je opravdu velmi štědrý. Fotbalová asociace v roce 2017 zveřejnila, kolik kluby utratily za přestupy od února 2016 do ledna 2017, kdy Forest Green poprvé v historii postoupil do nejnižší profesionální soutěže v Anglii League Two. Ukázalo se, že klub v tomto časovém úseku za nové hráče zaplatil více než 174 tisíc liber, což je víc, než kolik na ten samý účel uvolnily všechny kluby National League, tedy o stupeň nižší soutěže, než je League Two, dohromady. A v League Two, do které čerstvě postoupili, utratil víc pouze Portsmouth.

Ovšem bez peněz to v dnešním fotbale daleko nedotáhnete a Vince Dale má velké ambice. Podnikatel chce svůj klub v nadcházejících letech dostat do Championship, ze které už je to jen jeden, byť pořádně dlouhý a náročný, krok do Premier League. Po dvou sezónách ve čtvrté nejvyšší soutěži se jeho mužstvo dokonce probojovalo do baráže o postup do League One, ale z té nepostoupili. „Nevadí, nespěcháme,“ vyjádřil se Dale.

A ke splnění jeho snu o Championship mu bude pomáhat i nová posila z Arsenalu, pravý obránce Hector Bellerin. Byť pochopitelně ne jakožto hráč ale jako investor. Bellerin, jenž je sám veganem a na konci minulé sezóny Premier League slíbil, že za každé vítězství Gunners vysází 3.000 stromů – nakonec jich nechal v Amazonii vysadit celkem 58.617 – se stal po Daleovi držitelem nejvyššího podílu v klubu.

Uvidíme, jak se mužstvu Forest Green Rovers, jež dlouhých 127 let působilo v nižších soutěžích, bude v budoucnu dařit. A kdo ví, třeba jednoho dne opravdu budeme svědky toho, jak do zápasu slavné Premier League vybíhá na organický trávník, posekaný robotem 11 veganů, kteří na stadion přijeli v elektromobilech.