Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Fanoušci Rapidu přejmenovali nový stadion a pomohli porazit Chelsea

rapid_twitter.jpg foto: @skrapid
Nestane se často, že si při sledování přátelského zápasu říkáte, že jedno mužstvo to bere až moc vážně. To samé si říkali hráči londýnské Chelsea, když proti Rapidu Vídeň zjistili, že soupeři to berou zatraceně prestižně. On to taky nebyl ledajaký přátelák - tohle byl otevírací duel na novém stadionu a to se prostě musel vyhrát!

Nový stadion vznikl na místě, kde Rapid hraje už od roku 1911, ve čtvrti Hütteldorf. Oficiální název zní „Allianz Stadion“, ale fanoušci dali už dřív najevo, že je to pro ně Weststadion – západní stadion (Hütteldorf je na západě Vídně). Stejně se jmenoval předchůdce nového stadionu. „Weststadion“ zde stál od roku 1977, později byl po hráči  přejmenován na Gerhard-Hanappi-Stadion (Hanappi se po fotbalové kariéře architektem a stadion sám navrhl).

Rapid Ultras si před několika týdny pronajali reklamní plochy kolem stadionu a na vlastní náklady instalovali billboardy s nápisem „Vítejte na Weststadionu“. Jejich první choreografie zápasu bylo rozbalení obrovského transparentu s nápisem Weststadion.

Pro české fanoušky fotbalu je zajímavé muzeum „Rapideum“. Fanouškům opakovaně připomíná, že Rapid má české a židovské kořeny. „Rapid – dříve český, dnes jihovýchodo-Evropský“ hlásí jeden z nápisů a vysvětluje, že hráči byli nejdříve převážně chudí Češi a dnes zde hrají kluci z tureckých a jugoslavských rodin. I kapitola Rapidu za nacismu je velice jasně dokumentovaná. Rapid otevřeně přiznává, kdo kolaboroval, kdo bojoval na frontě, koho nacisté zavraždili (hlavně židovské spoluzakladatele klubu). K vidění je fotka hajlujících hráčů. Kontroverzně se muzeum a klub staví i k pyrotechnice a represi: Pyrotechnika není zločin, represe vůči fanouškům je špatná a určité napjaté vztahy Ultras k policii dnes k fotbalu patří.

Obě mužstva nastoupila skoro v plné sestavě. V Chelsea hráli od začátku kapitán John Terry, brankář Asmir Begović, i hvězdy jako Branislav Ivanovic, Nemanja Matic, John Mikel Obi, Willian, Loftus-Cheek, Victor Moses či Loic Remy. V Rapidu nastoupili například slovenský brankář Jan Novota či legendární kapitán Steffen Hofmann.

V útoku Chelsea si zápas moc neužil kontroversní Diego Costa. Fanoušci i hráči Rapidu mu dali vědět, že jeho reputace je i ve Vídni velice dobře známá. Při prvním delším doteku míče domácí fanoušci vyzkoušeli akustiku nového stadionu a pískot celého stadionu byl tak hlasitý, že o se o něm dočteme i v oficiálním reportu na webu Chelsea.

Rapid od začátku ukázal, že chce zápas vyhrát. Útočil velice odvážně a v osmé minutě si na prudkou přihrávku do malého vápna naběhl Brazilec Joelinton, který technicky krásně oběhl Begovice a z ostrého uhlu dal první gól v novém stadionu.

Rapid měl po celý zápas více šancí. Chelsea hrála celý zápas opatrně a s rezervou. Přesto ale bylo vidět, že hráči jsou technicky i fyzicky úplně jinde než domácí. Zároveň je ale nutno říct, že obrana Rapidu odehrála výborný zápas, nepustila soupeře do mnoha šancí a s koncem druhé poloviny začalo být jasné, že Rapid zápas nepustí.

Domácí dokonce tradičně přidali gól v legendární „Rapid-Viertelstunde“, tedy „čtvrt-hodina-Rapid“. Tento desítky let starý fenomén, kdy se celý stadion ještě jednou pořádně hlasitě zvedne, je pevnou součástí zápasů Rapidu. Už desítky let vědí soupeři, že Rapid v posledních 15 minut dává v poslední čtvrť hodině víc gólů než jindy. A i tentokrát díky brance Španěla Tomiho v 82. minutě Rapid ctil tradici a zvýšil na konečné skóre 2-0.

Po zápase vládl před stadionem typický rakouský pořádek. Rakouské dráhy a hromadní doprava jako obvykle nasadila zvláštní spoje. Policisté byli na místě, aby radili a pomáhali, ne aby dávali najevo sílu a pocit, že všichni fanoušci jsou zločinci. V některých věcech je Rakousko dokonce i ve fotbalu napřed.

Autorem textu je Jan Krčmář