Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Dynamo Moskva: Sestup po osmdesáti letech

dynamoweb.jpg

Závěr evropských ligových sezon letos sice v podobě Leicesteru přinesl jeden hodně překvapivý titul, ovšem mnohem více nečekaných pádů klubů, které se v méně či více vzdálené minulosti vyhřívaly na výsluní svých soutěží. Stuttgart v Německu, Newcastle a Aston Villa v Anglii, FC Curych ve Švýcarsku, Baník Ostrava u nás. Tomu, že v Rusku nakonec sestoupí Dynamo Moskva, nechtěli do poslední chvíle věřit snad ani ti největší pesimisté. Přesto se tak stalo. Po domácí prohře 0:3 se Zenitem zkombinované s vítězstvím Ufy nad Spartakem Dynamo poprvé ve své historii opouští nejvyšší soutěž. A návrat nebude ve stavu, v jakém se klub nachází, nic jednoduchého.

Dynamo Tbilisi, Dynamo Kyjev a Dynamo Moskva. To byl až do letoška seznam klubů, které nikdy neopustily sovětskou nejvyšší soutěž a následně ani první ligu své samostatné země. Pro moskevský klub už to ovšem neplatí – přesně 80 let po vzniku celosvazové sovětské ligy zažívá poprvé smutek ze sestupu. Mohou za něj finanční problémy, postihy od UEFA za porušení Financial Fair Play, výprodej největších hvězd, ale i prachbídné výkony v letošním ročníku ruské Premier ligy. Považte, ze dvanácti jarních zápasů vyhrálo Dynamo jediný a vstřelilo pouhých pět gólů. V posledních sedmi zápasech se z branky radovalo dokonce jen jednou.

Co stojí za propadem klubu, který ještě před pár lety vyhlašoval útok na svůj první titul od roku 1976, nakupoval drahé zahraniční hráče a pravidelně se účastnil evropských pohárů? Tak jako u řady dalších ruských týmů – nedotažená privatizace, „velké oči“ majitelů a následné dluhy, které v extrémních případech vedly i absolutnímu zániku tradičních klubů (viz Torpedo Moskva).

Fotbal v Rusku – až na výjimky – moc netáhne, kluby inkasují směšně malé částky z televizních práv, stadiony jsou poloprázdné, 13 z 16 klubů Premier ligy existuje jen díky financím vlády a státních firem. V takovém prostředí se jakákoli větší sponzorská smlouva zákonitě musí potýkat s pravidly FFP, což byl i příklad Dynama a jeho tehdejšího majitele a hlavního sponzora, banky VTB. Více než čtyři miliardy rublů, které VTB každou sezonu do klubu pumpovala, představovaly podle konzultantů UEFA téměř desetinásobek reálné marketingové hodnoty klubu. Stejně tak platy hráčů, na které podle FFB nesmí padnout více než 70 % příjmů klubu, byly v případě Dynama mnohem vyšší.

Evropské poháry se tak nekonaly a namísto nich přišel odchod největších hvězd. Klub opustili Kurányi, Valbuena, Douglas nebo Dzsudzsák, v zimě pak do Zenitu odešli reprezentanti Kokorin a Žirkov. Proti takovému exodu nepomohl ani příchod zkušeného útočníka Pavla Pogrebnyaka, který v sezoně dokázal vstřelit jediný gól. Odejit byl i kouč Stanislav Čerčesov, který letos získal polský titul s Legií Varšava.

Dynamo bylo přitom pro VTB – banku, ve které kontrolní podíl drží stát – tak trochu nechtěným dítětem. V roce 2004 totiž klub koupil ruský podnikatel Alexej Fedoryčev (jehož společnost FEDCOM sponzoruje například AS Monaco) a pod jeho vedením přivedlo Dynamo hráče jako Maniche, Costinha, Seitaridis, Derlei, Danny nebo Thiago Silva, na které si ovšem půjčilo právě od VTB. Když pak Fedoryčev Dynamo opustil, klub neměl jak splácet a 74% podíl spolu s podílem na novém stadionu propadl bance. Bylo přitom jasné, že daleko více než samotný klub zajímají VTB právě lukrativní pozemky, na kterých v současnosti roste nejen nový stadion až pro 45 tisíc lidí, ale i obchodní centrum, kanceláře, byty, hotel nebo obří parkoviště. 

Mimochodem, na novém stadionu Dynama byl naplánován úvodní zápas fotbalového mistrovství světa 2018, před čtyřmi lety ale vznikající aréna ze seznamu stadionů pro MS v rámci vládních škrtů úplně zmizela. Dynamo zase jednou prohrálo souboj s věčným rivalem Spartakem, jehož Otkrytie Arena už stojí a zápasy mistrovství se budou hrát právě v ní. 

Nová aréna by měla být otevřena na začátku roku 2017, zápasy druhé ligy (FNL) ji ale jen těžko zaplní fanoušky. Sestup přitom pro Dynamo nemusí ve výsledku znamenat ani nižší náklady, zatímco jsou totiž kluby Premier ligy bez výjimky soustředěny do evropské části Ruska, hned pětice účastníků FNL pochází až z Dálného východu. Dynamo tak čekají soupeři jako Tomsk, Novosibirsk, Chabarovsk, Vladivostok nebo postoupivší Južno-Sachalinsk. Pro lepší představu: Z Moskvy do Vladivostoku je to vzdušnou čarou téměř 6,5 tisíce kilometrů, do Južno-Sachalinsku 6600 kilometrů a přes 6 tisíc kilometrů je to i do zmiňovaného Chabarovsku. 

S takovými vzdálenostmi logicky enormně rostou i náklady na logistiku, nehledě na únavu hráčů už jen ze samotného cestování. Vrátit se mezi ruskou a potažmo i evropskou fotbalovou elitu tak pro klub s obrovskou historií nebude nic lehkého.

Autorem textu je náš nový spolupracovník Vojtěch Raiman.