Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

David Houska ztišil dvěma góly Eden

P1360745.JPG foto: Foto: Ondřej Zlámal

UEFA EURO U21 v České republice mu připravilo zklamání, když ho proseděl na střídačce. V letošní sezoně o sobě ale David Houska dává vědět už v seniorském fotbale. Jeho dvě branky zajistily Sigmě vítězství na Slavii. Dvaadvacetiletý záložník měl v Edenu důvody ke spokojenosti.

Byl dnešní zápas proti Slavii Váš životní?
Těžko řici. Já jsem již dříve odehrál několik zápasů, ve kterých se mi dařilo, ale nedal jsem v nich góly, takže to nebylo tolik vidět. Jsem hlavně rád, že mi to tam poslední dva zápasy padá a doufám, že to bude pokračovat.

V posledních 2 zápasech jste vstřelil 3 krásné góly. Máte nějaké vysvětlení pro to, že to tam nyní tak začalo padat?
Je pravdou, že se teď snažím více tlačit do zakončení a více střílet. Jak jsem se dnes přesvědčil při druhém gólu, kolikrát to tam spadne, když to zkoušíte při střelách zpoza vápna, takže střílet, střílet... (směje se).

Je to již druhé vítězství ve třech posledních zápasech. To vás musí těšit.
Pocity jsou teď super. Myslím si, že je i teď slyšet, jak si to v kabině užíváme, a já věřím, že nás toto vítězství nakopne a půjdeme nahoru.

Dnes jste poprvé nastoupili pod novým trenérem Jílkem. Můžete popsat nějaké změny v průběhu týdne, které jste zaznamenal?
Za ty úvodní čtyři dny pod novým trenérem se nedá stihnout vše, co by všechno trenér chtěl. Nicméně jsme chtěli být kompaktnější v obranném bloku a nebát se hrát s balonem, podržet míč a hrát více kombinačně, což se nám v některých situacích dařilo více, v jiných méně.

Vyhovuje Vám osobně klidnější přistup trenéra Jílka?
Trenéra Jílka znám již z dorostu a musím říct, že za uplynulé dny jsme pracovali na tom, co jsem očekával. A mně osobně přístup trenéra Jílka vyhovuje.

Dnes jste přerušili sedmizápasovou sérii Slavie bez porážky. Jak si toho ceníte?
Ceníme si toho moc. My jsme věděli, že Slavia tolik zápasů neprohrála, ale věřili jsme, že můžeme zvítězit a nakonec se to povedlo a jsme za to moc rádi.

V posledních 2 zápasech (Liberec doma, Slavia venku, pozn. redakce) jste získali 4 body, což je nejspíše nad očekávání..
Určitě. Já jsem to již dříve zmiňoval, že jsme ztratili spoustu bodů s papírově slabšími soupeři a teď je na nás, abychom tu ztrátu doháněli na těch silnějších soupeřích, což se nám zatím daří.

Jak dnešní zápas ovlivnilo brzké střídání Michala Ordoše?
Pro nás to nebylo nic příjemného, ale Juraj Halenár, který zastoupil Michala, hrál výborně a vzhledem k tomu, že nastupoval bez rozcvičky, tak zapadl do toho herního kolotoče hned a zvládl to velmi dobře.

Během zápasu jste byl v souboji s Keniou, který se Vám prošlápl po zádech. Jak jste tu situaci viděl?
Já odehrál balon do autu, Levan na mě padal a během toho mi šlápl do rozkroku. Nechci soudit, zda to bylo úmyslně nebo ne, ale bolelo to (směje se).

V dnešním zápase podal i výborný výkon brankář Buchta..

Buchtič chytá výborně. Obrovsky nám pomáhá při centrovaných balonech, které v klidu sbírá. Je vidět, že si věří, což je pro nás velmi důležité.

Buchta, Houska….to jako by vyhrávalo pekařství….

Kluci sami si z toho dělají srandu. V předchozím zápase s Brnem hrál za soupeře další Buchta, takže pak to vypadalo, jakože hrálo na hřišti pečivo (směje se).

Před prvním gólem Vám dala obrana soupeře hodně času..
Hráčům Slavie se moc nepodařilo  nachytit druhou vlnu útoku, já jsem si míč dobře převzal a naštěstí mi střela hezky sedla...

Takže na druhou střelu jste si pak věřil, že to zkusíte znovu..
Ano, věřil jsem si, nicméně tam hrálo velkou roli štěstí, že to propadlo brankáři mezi rukama. Já bych zase netvrdil, že mi druhá střela nějak extra sedla.

Takže Vás nenapadlo, že druhá střela skončí gólem?
Samozřejmě jsem tomu věřil, ale ruku do ohně bych za to určitě nedal (směje se).

 

Rozhovor vznikl v mixzoně po zápase. Otázky kladli přítomní novináři. Přepis připravil Lukáš Procházka.