Služby
| autor: CZECH 4 SPORT

Český zástupce dovedl svůj tým k vítězství na turnaji Fotbalem k přátelství

DSC_2885.jpg foto: FOOTBALL FOR FRIENDSHIP

V sobotu 1. července vyvrcholila v Petrohradu mezinárodní akce Fotbalem k přátelství (FOOTBALL FOR FRIENDSHIP) zaštítěná společností Gazprom jako jedním z hlavních partnerů FIFA. Česká stopa se na turnaji rozhodně neztratila, ačkoli byl tentokrát v novém systému prostor pro jediné české jméno.

Talentovaný sparťanský záložník Roman Horák totiž dovedl jako kapitán svůj tým k celkovému vítězství, na kterém se podílel minimálně jedním gólem v každém zápase turnaje. Během závěrečného ceremoniálu byl navíc vyhlášen nejlepším nahrávačem turnaje.

Na rozdíl od čtyř předchozích ročníků FOOTBALL FOR FRIENDSHIP na akci necestovaly celé týmy, ale pouze jednotlivci z 64 účastnických zemí. Pražská Sparta, která se účastnila i předešlých ročníků, po pečlivém výběru vyslala na turnaj hráče mladších žáků U12 Romana Horáka. Spolu s ním si atmosféru turnaje mohl jako mladý novinář užít i další sparťan Daniel Veselý.

Oba mladí zástupci České republiky tak strávili více než týden s hráči z 64 dalších zemí. Fotbalisté (včetně několika fotbalistek) byli rozděleni do osmi mezinárodních týmů, společně trénovali, bavili se a poznávali město. Romanův oranžový tým tak spojil děti ze Singapuru, Španělska, Bolivie, Ázerbájdžánu, Bulharska, Argentiny a Libye. Celá akce vyvrcholila fotbalovým turnajem, ve kterém právě oranžový tým vedený českým hráčem jako kapitánem dokázal zvítězit.

Před plnou tribunou tak převzal pohár z rukou Aleksandra Keržakova, útočníka místního zenitu a nejlepšího ruského střelce v historii, což pro něj jistě bude nezapomenutelný zážitek.

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP (Fotbalem k přátelství) je mezinárodní sociální program, který se koná každoročně od roku 2013 a zahrnuje jak sportovní, tak vzdělávací a volnočasové aktivity. Jeho cílem je spojovat děti z celého světa (letos se účastní zástupci celkem 64 zemí) a vytvářet přátelství bez ohledu na národnost, sociální postavení či fyzický handicap. Pokaždé se koná v dějišti jiné velké akce UEFA či FIFA, jejíhož vyvrcholení se všechny děti na závěr účastní. Před rokem se tak mohly těšit na finále Ligy mistrů v Miláně, před dvěma lety na stejný zápas v Berlíně a letos je čeká finále Konfederačního poháru mezi Německem a Čile.