Služby
| autor: Martin Boška

Češky v úvodním zápasu baráže remizovaly po dvou penaltách 1:1

Andrea StaÁkov† - Pavel Jiż°k.jpg foto: Pavel Jiřík ml.

České fotbalistky vstoupily do baráže o postup na Mistrovství Evropy remízou 1:1. Úvodní zápas v Chomutově rozhodly dva pokutové kopy z druhého poločasu. Národní tým tak poletí na úterní odvetu do Švýcarska s nadějnou výchozí pozicí a to i přesto, že Švýcarky mají výhodu venku vstřeleného gólu.

Do šancí se v úvodu dostávaly více Švýcarky. V 18. minutě poslala Bachmannová z vápna technickou střelu, kterou musela brankářka Votíková vyrážet na roh. Po půl hodině hry přišel centr na zadní tyč, který si našel Buhlerovou. Také její střelu dokázala Votíková zlikvidovat, když těsně před brankovou čarou rychle zareagovala a balon utlumila.

Na druhé straně si i Češky dokázaly vytvořit řadu příležitostí. V 15. minutě hlavičkovala těsně vedle levé tyče Svitková. Stašková svou střelou z dálky prověřila pozornost švýcarské gólmanky, nicméně její pokus směřoval doprostřed branky soupeřek. 

Zásadní moment přišel na začátku druhého poločasu, kdy Staškovou ve vápně po zpracování centru podkopla Stierliová a Češky vybojovaly penaltu. Té se nekompromisně ujala čtyřnásobná Fotbalistka roku Kateřina Svitková, která s přehledem zakončila doprostřed branky a poslala české barvy do vedení.

V závěru zápasu přišel velký tlak ze strany hostujících hráček, které okupovaly útočnou část hřiště. České fotbalistky tomuto tlaku úspěšně odolávaly, avšak zlom přišel v předposlední minutě, kdy ve vápně Svitková kopla při snaze odehrát balon do bezpečí soupeřku a druhá penalta v zápase byla na světě.

Postavila se k ní Crnogorčevičová, která balon přesně uklidila do levého dolního rohu. Votíková sice vystihla směr střely, ale na míč nedosáhla.

„Myslím si, že holky nechali na hřišti maximum. Pracovali tvrdě a plnili, co jsme si řekli. Věděli jsme, jak jsou Švýcarky kvalitní, což se ukázalo především v závěru, kdy nás dost tlačily. Bylo to způsobeno hlavně tím, že už nám docházely síly. Je to samozřejmě škoda, že jsme obdrželi ten nešťastný gól v závěru, ale remíza 1:1 je stále dobrý výsledek. Máme slušnou výchozí pozici, do odvety vstoupíme s nadějí na postup,” řekl k zápasu trenér národního týmu Karel Rada.

Národní tým čeká odveta, kterou odehraje v úterý 13. dubna od 20 hodin ve švýcarské Thunu. Zápas, ve kterém půjde o všechno, bude možné sledovat živě na ČT Sport.

 

Česká republika - Švýcarsko 1:1 (0:0)

Branky: 49. Svitková (pen.) - 90. Crnogorčevičová (pen.) Žluté karty: Stašková, Sonntagová, Szewieczková - Bachmannová

Česká republika: Votíková - Sonntagová, Bertholdová, Petříková - Dubcová, Cahynová, Svitková, Bartoňová - Szewieczková (90+1. Černá), Martínková (66. Pochmanová), Staňková (82. Mrázová)

Švýcarsko: Thalmannová - Maritzová, Buhlerová, Stierliová, Aigbogunová (65. Martiová) - Waltiová - Gutová (88. Pandoová), Sowová (65. Folmliová), Maendlyová (65. Xhemailiová) - Crnogorčevičová, Bachmannová