Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Češky nestačily na Španělky

spain.jpg foto: Pavel Jiřík ml.
Po úvodní bezbrankové remíze s Itálií čekaly ve druhém utkání na Mistrovství Evropy reprezentaci WU17 obhájkyně ze Španělska. O výsledku duelu rozhodla jediná branka, kterou vstřelila Lorena Navarro v 54. minutě. I tak je český celek stále ve hře o postup, jelikož ve druhém utkání skupiny remizovaly Němky s Itálií 0:0.

Španělky byly velkým favoritem sobotního měření sil a od prvních okamžiků držely míč na svých kopačkách. Češky se soustředily na defenzívu, soupeřky do větší šance nepouštěly a občas vystrkovaly růžky při rychlých protiútocích.

Po dvaceti minutách řešila první výraznější příležitost Lipková, když před dotírající Lorenou Navarro chytila do náruče křižný centr, který předtím prodloužila Kavalová. Španělská útočnice Navarro ohrožovala českou obranu nejvíce, ale svěřenkyně trenéra Rady držely bezbrankový stav. Největší šanci prvního poločasu měla právě Navarro ve 34. minutě, proti její střele však výborně zasáhla brankářka Lipková.

Po změně stran se snažily využít Češky rohového kopu, ale akrobatické zakončení kapitánky Kamily Dubcové nebylo příliš důrazné. Španělky ukazovaly svoji kvalitu i nadále, jejich tlak sílil, ovšem selhávaly v koncovce a český celek držela Lipková.

Bohužel Lorena Navarro se přeci jen se svými spoluhráčkami radovala. V 54. minutě poslala z rohového kopu do vápna přetažený centr Fernández, nejdříve Španělky zamířily jen do tyče, ale odražený míč si našla Navarro a poslala soupeře do vedení.

V dalších okamžicích podržela mladé Češky svými jistými zákroky opět Lipková, a tak byla ztráta národního celku stále jednobranková. Snaha o vyrovnání se příliš nedařila, výraznou šanci ke skórování si naše hráčky nevypracovaly. V závěru ještě obrana přečkala nápor Španělek, a tak utkání skončilo těsnou prohrou českého celku.

Bylo to o defenzívě, proti takovému týmu nemůžeme hrát otevřený fotbal. Musíme pochválit hráčky, které se opravdu vydaly a snažily se plnit pokyny,“ hodnotila duel asistentka trenéra Eva Haniaková. Postup je stále možný, je potřeba porazit v úterý Německo. „Určitě, ale zůstáváme při zemi. Skupina je velmi těžká, soupeři jsou kvalitní, ale myslím si, že ani v tomto zápase jsme se neztratily“ dodala.

Na pravém kraji obrany operovala Kristýna Příkaská, pro kterou mělo utkání speciální náboj, maminka je Španělka. „Byl to pro mě dost emoční zápas, jelikož jsem napůl Španělka. Byl to velmi dobrý zážitek si proti nim zahrát. Výsledek je škoda, myslím, že jsme na ně měly, Po taktické stránce jsme odehrály velmi slušný zápas, škoda toho rohu a dorážky,“ svěřila se krajní obránkyně Příkaská. 


Ve druhém utkání skupiny remizovaly Němky s Itálii 0:0, což znamená, že Český výběr je stále ve hře o postup. Reprezentace žen do 17 let ovšem musí v úterý porazit silné Německo a věřit Španělsku v duelu s Itálií.

WU17: Česká republika – Španělsko 0:1 (0:0)
Branka:
54. Navarro L.
Rozhodčí:
Milkova (BUL) - H.P. Scheffers (NED), Aubry (SUI) - Turovskaya (BLR)
ČR: Lipková – Příkaská, Kavalová, Klímová, Valášková – Čiperová (65. Kodadová) – Šlajsová, Stašková (79. Radová A.), Dubcová K., Dubcová M. – Vojtková (75. Khýrová)
Španělsko: Ramos Noe. – Batlle, Aleixandri, Ramos Nat., Rubio, Navarro L. (77. Gutiérrez), Fernández, Rodríguez, Egurrola (57. Eizaguierre), Andújar, Blanco (67. Muñoz)

Text a foto: Pavel Jiřík ml.