Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Česká reprezentace bude hrát v červnu v Belgii

P1560612.JPG foto: Ondřej Zlámal

Česká fotbalová reprezentace se v červnovém termínu dočká atraktivního přípravného utkání proti špičkovému protivníkovi. Tým kouče Karla Jarolíma se 5. června představí na půdě Belgie, aktuálně pátého týmu světového žebříčku FIFA, který si při svých posledních vystoupeních na ME i MS pokaždé připsal na své konto čtvrtfinálovou účast. Utkání v Belgii bude generálkou na jeden z klíčových duelů kvalifikace MS v Norsku. Šestý zápas rozehrané kvalifikace je na programu 10. června v Oslu.

„Přípravný zápas je pro nás důležitý i z toho pohledu, že soutěže v jednotlivých zemích budou končit již v průběhu května v různých termínech. Naším úkolem tak mimo jiné bude dostat hráče pro kvalifikaci s Norskem v krátkém úseku do stoprocentního stavu a ze stejného důvodu vítáme možnost přípravného duelu s takovou kvalitou, kterou Belgie bezesporu nabízí,“ uvedl manažer reprezentačního týmu Jaromír Šeterle.

Také trenér Jarolím vítá možnost konfrontace s Belgií před důležitým kvalifikačním duelem na norské půdě. „Osobně jsem velmi rád, že nás prověří takto kvalitní soupeř. Belgie v současnosti znamená absolutní světovou špičku a vzájemný zápas může pro náš mladý tým přinést mnoho cenných zkušeností. Zásadním duelem červnového reprezentačního srazu bude jednoznačně zápas s Norskem, kterému bude podřízena veškerá příprava i organizace. Nicméně pro nás bude velmi poučné, jak naši hráči obstojí v souboji s protivníkem takové kvality, kterou v současné době představuje celek Belgie,“ řekl Jarolím.

„Zápas na belgické půdě vnímáme také jako diplomatický úspěch pro asociaci. Usilovali jsme o možnost sehrání přípravného zápasu s takto vyspělým týmem a jsme moc rádi, že už v červnu bude naším protivníkem právě Belgie. V současné době v Evropě asi není mnoho větších výzev,“ dodal Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

Belgická reprezentace sází na špičkové hráče z evropských velkoklubů a v kvalifikačních zápasech zatím exceluje. Ve skupině H má po čtyřech duelech stoprocentní bilanci s výtečným skóre 21:1. Postupně zatím porazila Kypr (3:0), Bosnu a Hercegovinu (4:0), Gibraltar (6:0) a Estonsko (8:1).

Češi v kvalifikaci po čtyřech zápasech mají na kontě pět bodů a patří jim čtvrtá pozice ve skupině C. Český národní tým se ve své samostatné historii se Belgií zatím střetl šestkrát s mírně aktivní bilancí tří výher, jedné remízy a dvou porážek. Poslední dvě vzájemná přípravná utkání skončila výhrou českého výběru (3:1 a 2:0), v baráži o postup na MS 2002 se však dvakrát z výhry 1:0 radovali „Rudí ďáblové“ a slavili postup na asijský světový šampionát.

Duel se odehraje v pondělí 5. června od 20:45, belgická federace v tuto chvíli řeší finální místo konání duelu. Český tým po utkání v Belgii odcestuje přímo do Norska, kde se bude připravovat na následující sobotní duel s domácím celkem.